Nejvíce životů na silnicích může zachránit autonomní řízení, věří technologii Volvo

Příští generace vozů Volvo bude vybavena technologií LiDAR společnosti Luminar, která přispěje k bezpečné funkci autonomního řízení.

Tisková zpráva Volvo Car Czech Republic

7. 5. 2020

Automobilka Volvo Cars, jež je globálním lídrem v oblasti automobilové bezpečnosti, nastavuje nové bezpečnostní a technologické standardy díky partnerství s technologickou společností Luminar, z něhož vzešla percepční technologie LiDAR pro příští generaci vozů Volvo. Jedná se o technologii, která v současné době zaujímá přední pozici v rámci svého průmyslového odvětví. 

Na základě zmíněného partnerství uvede automobilka Volvo svou první technologii plně autonomního řízení určenou pro dálniční provoz, prostřednictvím níž si vydláždí cestu k dalšímu vývoji systémů aktivní bezpečnosti.

Jako hardware pro systémy automatického řízení poslouží od zahájení výroby v roce 2022 příští generace modulární platformy společnosti Volvo Cars, architektura SPA2. Vozidla vybavená tímto systémem budou mít ve střeše elegantně integrovanou senzorickou jednotku LiDAR společnosti Luminar.

U vozů postavených na platformě SPA2 budou aktualizace probíhat bezdrátově na dálku, přičemž bude možné na přání zákazníka tato vozidla vybavit systémem Highway Pilot, prostřednictvím něhož bude možné aktivovat plně autonomní řízení pro jízdu na dálnici. Samozřejmě je předtím nutné ověřit, že je tento systém pro různé geografické regiony i podmínky naprosto bezpečný.

„Pokud bude autonomní řízení zavedeno zodpovědně a bezpečně, má potenciál zařadit se mezi technologie, které historicky zachránily nejvíce lidských životů,“ uvedl Henrik Green, technologický ředitel ve společnosti Volvo Cars. „Na cestě tímto směrem je nesmírně důležité vybavit naše budoucí vozidla technologiemi zajišťujícími perfektní rozhled, který vozu umožní dělat bezpečná rozhodnutí.“ 

Kromě využití jednotky LiDAR v rámci systému Highway Pilot zkoumají společnosti Volvo Cars a Luminar možnosti jejího využití i s ohledem na vylepšení budoucích pokročilých asistenčních systémů řidiče (ADAS). Obě společnosti se soustředí také na to, jaký potenciál by přineslo standardní vybavení všech vozů postavených na platformě SPA2 senzorickou jednotkou LiDAR.

Základ technologie společnosti Luminar tvoří vysoce výkonné senzory LiDAR, které emitují miliony pulzů laserového záření, jejichž úkolem je přesně určit, kde se ve 3D prostředí nacházejí objekty, a na základě získaných informací vytvářet v reálném čase dočasné mapy, aniž by systém potřeboval připojení k internetu. 

Technologie LiDAR představuje klíč k výrobě vozidel schopných v režimu autonomního řízení bezpečné navigace, protože jim poskytne spolehlivý rozhled a umožní jim vnímat okolní prostředí tak zřetelně, jak to samotné kamery a radary nedokážou. LiDAR tedy představuje ideální základ pro to, aby se vůz dokázal bezpečně rozhodovat v komplikovaném prostředí při jízdě vysokou rychlostí.

V zájmu zajištění bezpečného fungování systému Highway Pilot bude percepční technologie společnosti Luminar kombinována se softwarem umožňujícím autonomní řízení a s kamerami, radary a záložními systémy podporujícími funkce, jako jsou řízení, brzdění a napájení akumulátoru, které budou součástí budoucích vozů Volvo vybavených systémy pro autonomní řízení. To vše dohromady zajistí řidičům těchto vozidel, kteří o to budou stát, bezpečný systém plně autonomního řízení pro využití v dálničním prostředí.

Bezpečně po dálnici

„Již brzy bude možné nechat na dálnici řízení zcela na voze, což je podmíněno tím, že vůz vyhodnotí tuto možnost jako bezpečnou,“ uvedl Henrik Green. „V daném okamžiku přebere vaše volvo plnou odpovědnost za řízení, abyste mohli odpočívat, nemuseli sledovat dění na silnici a mohli pustit volant. Postupem doby dojde prostřednictvím bezdrátových aktualizací na dálku k rozšiřování oblastí, v nichž se automobil může řídit sám. Zastáváme názor, že zavádění autonomního řízení by mělo probíhat postupně.“

V rámci svého prohlášení oznámily společnosti Volvo Cars a Luminar, že hodlají prohloubit spolupráci a společnými silami zajistit masivní industrializaci a validaci technologie Luminar LiDAR pro sériovou výrobu. Společnost Volvo Cars také podepsala dohodu o možném zvýšení svého minoritního podílu ve společnosti Luminar.

Pro společnost Luminar, založenou v Silicon Valley, představuje partnerství s automobilkou Volvo Cars vůbec první možnost, jak zavést svou technologii do sériové výroby. Jedná se o první krok směrem k úspoře dané zvýšenou výrobou, která je zásadní pro to, aby bylo možné nabídnout technologii v rámci širšího automobilového průmyslu. 

„Automobilka Volvo je uznávána pro svou průkopnickou roli v oblasti automobilové bezpečnosti, přičemž udává napříč celým svým průmyslovým odvětvím standard v podobě těch nejpokročilejších technologií zachraňujících lidské životy,“ prohlásil Austin Russell, zakladatel a generální ředitel společnosti Luminar. „Další éra bezpečnosti se bude odehrávat ve znamení autonomního řízení, přičemž se i zde Volvo ujímá vedení představením zásadního průmyslového milníku. Abychom umožnili sériovou výrobu naší technologie a společně s automobilkou Volvo ji mohli zpřístupnit světu, museli jsme vyřešit klíčové výzvy v oblasti nákladů, výkonu a stupně automatizace.“

Zdroj: Tisková zpráva Volvo Car Czech Republic (titulky redakční)

FOTO: Volvo Cars