Letní výzva pro dovolenou v zavřeném Česku: pod stanem a ekologicky

Momentálně se řada Čechů smiřuje s myšlenkou, že budou letošní letní dovolenou trávit v českých luzích a hájích. Možností, jak se k tomu postavit je mnoho a jednou z nich je návrat k v minulosti jediné šanci na nezávislé léto: dovolené pod stanem. A jako vše má i tento způsob svou ekologickou variantu. Poradíme vám, jak vaše letní stanové dobrodružství prožít v udržitelné variantě.

Kristýna Vobecká

6. 5. 2020

Cestujte bez emisí

Ať už se chystáte k rybníku, do hor nebo na vodu budete se muset na místo nějak dopravit. Nejšetrnějším způsobem dopravy je vlak. V Česku vás dopraví téměř kamkoli. Další variantou je potom auto s alternativním pohonem nebo elektrokolo, které vás podrží v kopcích a také uveze větší náklad, například kempingové vybavení. Dnešní elektrokola mají dobrý dojezd, které zvládne i stovku kilometrů. Kolo s elektrickým pohonem si nemusíte hned kupovat, na internetu najdete také řadu půjčoven elektrokol, díky nimž si můžete kolo na českých stezkách otestovat. 

Využijte energii ze slunce

Kempování na kraji lesa nebo u vody je velmi romantické, ale pro aktivní uživatele chytrých telefonů může chybět potřebná elektřina. Zkuste si své nezávislé léto na prodlužovačkách: řešení jsou totiž solární nabíječky, které prostřednictvím malého solárního panelu přemění sluneční energii na elektřinu potřebnou pro nabití vašeho zařízení. Nabíjení pomocí solární nabíječky bude samozřejmě pomalejší než připojení telefonu do sítě, ale mimoto že vám umožní se pohybovat více dní v přírodě bez elektrické přípojky, váš telefon bude fungovat na čistě obnovitelnou energií. A postování fotek z vašeho stanového výletu na Instagram bezemisně za to stojí. 

Stravujte se bez odpadu

Výletování mimo dosah ostatních lidí znamená také pečlivé plánování vašeho jídelníčku. Zabalte si se sebou pouze jídlo, které skutečně spotřebujete a můžete ho konzumovat déle ve více variantách. Navíc cestou určitě potkáte řadu lokálních farem, kde můžete koupit přímo od farmářů vajíčka, mléko nebo sýry. Při balení jídla myslete také na odpad, který po jeho konzumaci zůstane. Zabalte si jídlo do znovupoužitelných obalů a jednorázové plasty nechte doma. Pro kempování také využijte znovupoužitelné nádobí vyrobené z přírodních materiálů. 

Pečlivý úklid dělá táborníka

Se stylem stravování souvisí také úklid vašeho stanového místa. Do batohu si přibalte ekologické pytle na odpad, do kterých zabalíte veškeré odpadky, jež se vám během výletu nahromadí a vyhodíte je až se dostanete ke koši či popelnici. V ideálním případě by váš výlet mohl být bezodpadový a vše, co se sebou nesete byste měli být schopni znovu použít nebo recyklovat. Nečekejte, že si podobný záměr vytyčí i ostatní táborníci a v rámci snižování své uhlíkové stopy posbírejte i odpadky, které zbyly po ostatních turistech. Příroda vám bude vděčná. 

Do přírody jen s přírodními produkty

Odpadky nejsou jediným znečištěním, které můžete během svého výletu české krajině způsobit. Uvědomte si, že veškeré hygienické produkty například na umývání nádobí nebo mýdla mají chemické složení a znečišťují vodu a půdu. Pod stan si proto vezměte pouze ekologické čističe na nádobí, které jsou biologicky rozložitelné, a to stejné platí o produktech pro osobní hygienu. Mýdlo, odličovač nebo zubní pasta by měly mít takové složení, se kterým si příroda dokáže poradit. Samozřejmě nezapomeňte na repelent, bez kterého se během stanování neobejdete. A i ten je možné koupit v bio nebo přírodní variantě. 





FOTO: flickr.com