Prodyšné roušky na léto z české dílny. Liberecký výrobce pustí na trh miliony kusů domácí produkce

Česká vláda dál spoléhá zejména na dovoz z Číny, ale po zlínské společnosti SPUR je schopen miliony roušek zajistit další domácí výrobce. Od poloviny května dodá na trh nanoroušky s účinností 99,9 % nový výrobní závor společnosti Nano Medical.

tisková zpráva (redakčně upraveno)

2. 5. 2020

„Začínáme s montáží. Výroba bude zaměstnávat na tři desítky lidí z Liberecka. Při plném výkonu budeme vyrábět pět až šest miliónů filtrů do roušek měsíčně,“ citují autorku projektu, Marcelu Munzarovou, v představení nového projektu na stránkách Asociace nanotechnologického průmyslu.

Jde o čistě český projekt, který zajišťují společnosti Triola a její dceřiná firma Nano Medical. „Zájem o náš Nano Med Clean již projevily firmy vyrábějící zdravotnické prostředky a osobní ochranné pomůcky z Itálie, Německa, Slovenska, ale také z USA a Kanady,“ dodává Marcela Munzarová. Kvality materiálu podle sdělení společnosti potvrzují i testy od uznávané laboratoře Nelson Labs v USA. Využitelný je jako filtr v podobě tenké textilie, která obsahuje nanovlákennou strukturu a lze ji podobně jako u dalšího projektu z Liberce, za kterým spojí tamní Technická unverzita, vložit do látkové roušky. Jiné využití nanofiltru může být umístění do zdravotnických masek pro profesionály v první linii.

Podle sdělení autorů projektu pak bude Česko schopné pokrýt vlastní spotřebu filtrů, a to v té nejvyšší kvalitě. Bez překupníků, přemrštěných cen a nedohledatelných asijských výrobců. 

Nano Medical uvídá, že jejich filtr do roušky Nano Med Clean umí nejen zachytit viry s účinností vyšší než 99,9 %, ale nabízí i vysokou prodyšnost. V případě, že budeme na nutnost nosit roušky také v létě, pak nám to umožní právě podobná řešení bez ztráty konformu.

Zlaté české hlavy

Autorkou unikátního a účinného materiálu technoložka Marcela Munzarová, která má na svém kontě spoluautorství desítky patentů a užitných vzorů. S nanotechnologiemi a průmyslovým využitím nanovláken se prakticky zabývá 15 let. Vývoj materiálu AntiMicrobe Web R jí zabral více než rok.

„Celý tento projekt jsem začala před více než 18 měsíci. Původním záměrem firmy Nano Medical byla výroba zdravotnických prostředků. Kdo mohl před půl rokem tušit, co se stane! Až při progresi covidu-19 do stadia pandemie a při celosvětovém nedostatku ochranných prostředků jsme rozšířili náš původní záměr o výrobu materiálu pro zdravotnické masky. Materiál s tak vysokou účinností přece nevznikne za den! Ke všemu jsou nutné dlouhodobě probíhající testy, potvrzení, certifikace. Výsledkem našeho snažení je Nano Med Clean, který svého uživatele spolehlivě ochrání a je při nošení komfortní. Nemáte z něj večer otlaky na tváři, kožní reakce, neváží kilogram a vydržíte v něm celý den,“ dodává Marcela Munzarová.

Na vývoji a zavádění průmyslové výroby nových filtračních médií s nanovlákny spolupracovala Marcela Munzarová od roku 2012 převážně se zahraničními nadnárodními korporacemi. Dobře známá je však také mezi odborníky v domácím prostředí.

Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, k situaci a k osobnosti své oborové kolegyně říká: „Doba koronavirová naplno ukázala potenciál nanotechnologií při ochraně zdraví člověka. Aplikované nanotechnologie, ve kterých patříme díky českým vědcům a nanotechnologickým výrobcům ke světové špičce, by se měly stát strategickou technologií našeho státu. Kombinované nanotechnologie mohou vytvořit nový, vyšší standard ochrany zdraví občanů. Vysoce si cením Marcely Munzarové jako člověka i jako odborníka na problematiku výroby a aplikací nanovláken. Její nový projekt Nano Medical a připravované produkty sleduji s velkým očekáváním. Využití nanotechnologií ve zdravotnictví je jeden z hlavních směrů uplatnění pokročilých materiálů v 21. století.“

Zdroj: nanoasociace.cz, Tisková zpráva Triola, a.s.

FOTO: Tisková zpráva Triola, a.s.