Domácí bioplynka vyrobí z kuchyňského odpadu novou energii na vaření

Z kuchyňského nebo zahradního odpadu, ale i zbytků po zvířatech umí domácí bioplynová stanice vyrobit plyn, který můžeme použít na vaření. Běžná domácnost tak může získat dost energie na vaření po dobu dvou až čtyř hodin. Zbytky z bioplynky se navíc dají použít jako hnojivo.

Martin Sedlák

15. 8. 2017

Využití organických zbytků pro výrobu bioplynu má dlouhou tradici. První bioplynky můžeme najít například v 16. století v Persii nebo pokročilejší systémy v 19. století v Indii. Moderní etapa využití bioplynu se začala psát s důrazem na rozvoj obnovitelných zdrojů. U nás dnes můžeme nalézt více než čtyři stovky bioplynek postavených u zemědělských družstev nebo pivovarů.

Bioplynka z krabice

S řešením pro domácnosti přišel izraelský startup HomeBiogas. Jde o jednoduše sestavitelné zařízení, které si objednáte v e-shopu a dovezou vám ho v složené v krabici, podobně jako nábytek z IKEA. Domácí bioplynka je nenáročná na obsluhu. Denně zpracuje až šest litrů jakéhokoliv potravinového odpadu. Do HomeBiogas lze dávat kuchyňský odpad včetně masa a mléčných výrobků, které nejsou vhodné pro přímé domácí kompostování. V případě, že má domácnost chov zvířat, může domácí bioplynku „krmit“ také až 15 litry hnoje za den. Podle HomeBiogas navíc využití této mikrobioplynky sníží ročně množství emisí o šest tun oxidu uhličitého. Majitelé bioplynky se nemusí bát zápachu, podle autorů projektu je vše čisté a nic nesmrdí.

V HomeBiogas pracuje armáda bakterií, která přemění biologicky rozložitelné odpady na bioplyn. Mělo by ho být dost na uvaření několik jídel za den. Současně bioplynka produkuje bohaté organické hnojivo, které lze využít na zahradě za domem, a získat tak ještě lepší domácí rajčata nebo kedlubny.

Omezeními pro fungování domácí bioplynky je potřeba teplého prostředí. Systém funguje velmi dobře při teplotách nad 17 °C a jde o systém, který je třeba umístit venku. V chladnějších oblastech lze zvážit umístění do skleníku. V městských nebo průmyslových oblastech lze pak využít také střechu. Ideálně zelenou.

K domu i do rozvojového světa

HomeBiogas je řešení, které se může obejít bez elektrické sítě. „K naší bioplynce nepotřebujete externí zdroj napájení, všechno funguje mechanicky a biologicky,“ uvedl ředitel společnost Oshik Efrati. Mikrobioplynku tak lze využít i na chalupě nebo chatě, kde může během léta nahradit známé propanbutanové bomby na vaření.

Izraelská společnost se netají, že svou obchodní strategií míří na dva trhy současně. Snaží se oslovit zákazníky z rozvojových zemí, kde jsou domácnosti závislé na spalování uhlí nebo dřeva, aby měli palivo na vaření. Často jde však o nekvalitní spalování a kouř v místnosti představuje tichého zabijáka. Jedna hodina nad hrncem znamená, jako byste vykouřili krabičku cigaret. Podle OSN dýchání dýmu při vaření zabije ročně až 4,3 milionu žen a dětí. Pokud by se domácí bioplynky v rozvojových zemích prosadily, přispějí pak také ke snížení odlesňování. I tím pomohou ochraně klimatu.

Druhým trhem jsou rozvinuté země a především domácnosti, které si uvědomují potřebu odpovědného přístupu k planetě. Právě tato skupina také pomohla izraelskému startupu zafinancovat jeho rozjezd, když na crowdfundingovém portálu Indiegogo přispěli dohromady částkou 268 tisíc dolarů.

Zaujala vás domácí bioplynka? Pokud pro ni máte vhodné podmínky, můžete ji vyzkoušet také. Zařízení je certifikováno i pro evropský trh a v e-shopu společnosti ho lze navíc pořídit během léta za výhodnou cenu. Jen pamatujete, že domácí bioplynka potřebuje pro své správné fungování teplotně příznivé podmínky.

Zdroj: Homebiogas.com, IndieGoGo.com