Londýn volá po čistším ovzduší. Klasické taxíky budou jezdit na elektřinu

Typické londýnské Cabbie čeká radikální obměna. Firma, která tyto nesmrtelné černé „klobouky gentlemanů“ vyrábí, představila jejich elektrickou verzi.

František Mašek

14. 8. 2017

Před lety koupila čínská korporace Geely anglického výrobce taxíků a začala s vývojem nové generace. Vzala to z gruntu. Vložila do firmy neskutečných 325 miliónů liber, aby postavila krachující podnik na nohy jednadvacátého století. A udělala dobře. Mezitím totiž Londýn schválil vyhlášku, která nařizuje všem novým taxíkům, které dostanou licenci po 1. lednu 2018, že jejich motory musí být ekologické. Auto, které neujede ve zcela bezemisním režimu alespoň třicet mil (48 km) a nebude mít celkové emise CO2 pod 50 g/km, licenci nedostane. A navíc – i kdyby měl emise pod padesát gramů oxidu dusičitého, ale měl motor na naftu, nedostane licenci. Povoleny prostě budou pouze benzínové hybridy nebo elektromobily.

A do tohoto světa nyní naskakuje London EV Company. Ano, firma se nechala vhodně přejmenovat, protože nový vůz je kompletně elektrický a jmenuje se prozaicky LEVC TX. Má tradiční tvary londýnského taxíku, zadní dveře se otevírají v protisměru jízdy v úhlu 90° a uvnitř je místo pro šest cestujících. Také jsou tu zásuvky na dobíjení mobilů, Wi-Fi a spousta místa. Aby auto vyrovnalo vysokou hmotnost akumulátorů, je jeho konstrukce založena na hliníku. V současné době probíhají jednání firmy s představiteli měst Oslo, Amsterdam, Paříž a Berlín, kde by také mohly tyto vozy nahradit stávající neekologické taxíky.

Zdroj: Motor1.com