Špión nebo loď aneb 6 originálních způsobů, jak využít svoji Teslu

Automobily Tesla se mohou využít jako klasické auto na každodenní dojíždění do práce, na nákupy a vyzvedávání dětí z hudebních kroužků. Ale jde s nimi dělat i spoustu jiných a mnohem zajímavějších věcí.

František Mašek

13. 8. 2017

Teslu Model S (ale dnes už i Model X nebo Model 3) můžete využívat několika způsoby. Některé jsou tradiční a jiné by vás nenapadly ani v těch nejdivočejších snech...

1. Tesla Model S jako taxi: Dojezd přes 600 km znamená dostatečnou rezervu pro celodenní fungování v taxislužbách. Navíc některá města (jako třeba Londýn) už ani nebudou dávat licence autům se spalovacím motorem. V Tesle se můžete svést i u nás, najdete ji v nabídce služeb Liftago nebo Uber.

2. Tesla jako policejní vůz: V USA jezdí policejních aut s logem Tesla už několik. A to jak u klasické policie, tak i v úřadu místních šerifů. Třeba v Los Angeles již po prvních testech vozy nasadili do služby.

3. Může fungovat i jako loď: Vzhledem k tomu, že elektromotory jsou izolovány proti vniknutí vody a pod kapotou není žádný motor, který by mohl vodu nasát, může se auto stát v případě záplav i funkční lodí. Kde ostatní stojí, Tesla plave. Tuto informaci potvrdil na Twitteru i sám Elon Musk a v Rusku to rovnou vyzkoušeli.

4. Vůz poslouží jako hotel: Nabídka hotelů AirBnB se stále rozšiřuje. Jsou tradiční i méně tradiční. A Steve z Phoenixu se kdysi rozhodl pronajímat svůj luxusní elektromobil jako hotel – kufr a sedačky pokrývá matrace, o zábavu se stará velký dotykový panel na palubní desce. Trochu problém je, že auto je zamčené v garáži.

5. Obývací pokoj na kolech: A když jsme už u toho ubytování, víte, že koncept Rinspeed XchangE je vlastně předělaná Tesla Model S? Je to autonomní auto, které může být pohodlné jako obývák. A co vy s tím? Firma Rinspeed je známá tím, že auta, která představí, je schopná skutečně pro movité zákazníky postavit. Video zde!

6. Špiónská Tesla u RAF: Při vzletu špionážních letounů U-2 se využívají stabilizační kolečka zvaná „pogos“, která se při vzletu odpoutají a odpadnou na plochu. A tak s letadlem jede dostatečně rychlý vůz s vynikajícím zrychlením (což Tesla je), který sleduje zblízka, zda kolečka správně odpadla. Pilotovi pak dává znamení, že je vše v pořádku. Video zde!