Vláda odstřihla farmářské trhy od zákazníků. Malí a střední zemědělci v ohrožení

Farmářské trhy, kde byli zákazníci zvyklí nakupovat čerstvé a lokální potraviny a čeští farmáři zde mohli prodávat své výrobky, jsou od 10. března, stejně jako další veřejné akce, zakázané. Organizátoři farmářských trhů však žádají českou vládu, aby trhy povolila a přicházejí s vlastním návrhem bezpečnostních opatření.

Kristýna Vobecká

6. 4. 2020

Farmářské trhy na pražské Náplavce jsou svým výběrem čerstvých potravin mezi Pražany velmi oblíbené. Poslední trhy však proběhly v sobotu 7. března a od té doby jsou podobné veřejné akce vládním nařízením, které má zabránit šíření koronaviru, zakázané. Zástupci organizátorů farmářských trhů však vyzývají vládu, aby farmářské trhy znovu povolila a apelují na nedostatečnou potravinovou soběstačnost České republiky, která bude omezením odbytu pro malé a lokální zemědělce ještě umocněna. „Perspektiva pro zemědělce je kvůli zákazu trhů nyní špatná, a pokud kvůli zákazu nezasejí a nepřipraví se na nastávající sezónu, zmizí v létě z trhu velká část čerstvé zeleniny a různé druhy sezónního ovoce,“ uvedl předseda Asociace farmářských tržišť České republiky, která farmáře sdružuje, Jiří Sedláček v dopisu Vládě ČR. 

Trhy pod širým nebem jsou bezpečnější

Podle Sedláčka je potravinová soběstačnost ČR nízká a není možné v letošním roce spoléhat na import obvyklých dodavatelů zeleniny a sezónního ovoce, jakými jsou například Itálie, Nizozemí, Polsko či Španělsko. „V těchto zemích bude letos primární zájem zásobovat vlastní obyvatele. Malí zemědělci budou teď České republice nesmírně užiteční. Je proto nutné v nové, hygienické, bezpečné formě povolit otevření nového bezpečného náhradního modelu výdeje dopředu objednaných farmářských potravin,“ argumentuje Sedláček dále v dopise. Asociace zaslala nejdříve oficiální dopis ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a následně dopis české vládě, ve kterém navrhuje nový a bezpečný model výdeje potravin na farmářských tržištích a jejich objednávek předem. Oba dopisy zůstaly bez odpovědi.

Organizátoři farmářských přitom mají také potvrzení od Státního zdravotního ústavu a Ústavu hematologie a krevní transfuze, že je výdej potravin pod širým nebem méně rizikový a bezpečnější než nákupy v běžných prodejnách potravin, které jsou po celou dobu zákazu otevřené. „Velká města v Evropě, jako jsou Berlín nebo Vídeň, ponechala dokonce samotné farmářské trhy během koronakrize plně funkční, protože je považují za plnohodnotný prvek v zásobování potravin obyvatel země, stejně jako prodejny potravin,“ uvádí Sedláček.   

Za farmáře bojuje předseda lidovců

Iniciativu Asociace farmářských tržišť ČR podporuje předseda opoziční strany KDU-ČSL Marian Jurečka. Vyzval vládu, aby při uvolňování zákazů zavedených proti šíření koronaviru, povolila také znovuotevření farmářských trhů. „Dostávám velké množství podnětů od farmářů, kteří mají velkou část příjmů závislých jenom z prodeje svých produktů na farmářských trzích,“ uvedl pro server iDnes Jurečka. Předseda lidovců současně vyzývá vládu, aby přistoupila k rozvolnění podmínek karantény s podmínkou, že lidé budou nosit roušky a respektovat odstupy mezi sebou. Farmáři, kteří prodávají své produkty na farmářských trzích, by podle něj měli být další na řadě a mělo by jim být umožněno prodávat potraviny veřejnosti.  

Farmářské trhy by nově podle návrhu Asociace probíhaly na základě nových bezpečnostních opatření. Nebylo by zde možné prodávat žádné občerstvení, ani by nebyla umožněna přímá konzumace na místě. Mezi výdejními pulty by byl udržován bezpečný odstup a pulty by byly omyvatelné a dezinfikované. Organizátoři trhů také preferují platbu mobilem nebo kartou a každý prodejce by měl mít svůj vlastní platební terminál. Samozřejmostí potom budou bezpečné odstupy mezi lidmi a neustálý dohled organizátora trhů nad dodržováním těchto pravidel.  

Jak vláda o pořádání farmářských trhů a rozvolňování dalších zákazů rozhodne, bude jasné po Velikonocích. Prodloužení nouzového stavu déle, než do konce dubna nepodporují opoziční strany ani zmiňovaná KDU-ČSL. Je možné, že od poloviny dubna budou mít lidé opět možnost nakoupit zeleninu a ovoce od lokálních dodavatelů na farmářských trzích a zemědělci budou mít zajištěn odbyt pro potraviny, které teď nemají, jak dostat k zákazníkům.  

Zdroje: iDnes, Asociace farmářských tržišť ČR 

Foto: Pixabay