Nové rekordy v účinnosti solárních panelů ukazují, že budoucnost je už tady

Budoucnost solární technologie je už téměř realitou, tvrdí inženýři z Australské národní univerzity (ANU). Podařilo se jim totiž dosáhnout nejvyšší úspěšnosti v přeměně slunečního světla na energii.

Tomáš Vondra

13. 3. 2020

Budoucnost solární technologie je už téměř realitou, tvrdí inženýři z Australské národní univerzity (ANU). Podařilo se jim totiž vytvořit nový rekord v přeměně slunečního světla na energii.

Tým vědců z ANU vyvíjí takzvané “tandemové solární články”, které spočívají v tom, že se na na křemíkový článek dá ještě článek perovskitový. Cílem je snaha zachytit více energie ze slunečního světla.

A zdá se, že to funguje. Perovskitové články jsou novým typem článků, o nichž se už delší dobu mluví jako o budoucnosti této technologie. Využívají kombinace organických a neorganických materiálů ve speciální struktuře, která zvyšuje schopnost zachycování energie ze Slunce. 

Naopak, silikonové články jsou vytvořené pouze z neorganických materiálů a mohou absorbovat pouze červené světlo.

Australané díky novému přístupu dosáhli s touto technologií jejich nového rekordu - je to 27,7 procent. To znamená, že tyto panely dokáží přeměnit na energii až 27,7 procent světla.

Technologie je zatím bohužel příliš drahá na praktické využití; podle profesorky Kylie Catchpoleové je potřeba dosáhnout ještě větší efektivity, přibližně kolem 30 procent. Přitom už nyní je nová kombinace efektivnější než ty dnes používané. “Pro srovnání, typické solární panely nainstalované dnes na střechách mají efektivitu kolem dvaceti procent,” uvedla vědkyně, která na vývoji této technologie pracuje. 

Vědkyně věří, že dnešním křemíkovým panelům skončí jejich dominance na trhu přibližně do pěti až deseti let. Pak budou podle ní nahrazeny buď právě perovskitovými nebo kombinovanými panely. 

Perovskit má ještě jednu výhodu: je to jeden z nejběžnějších materiálů na Zemi.

OPRAVA: Původní verze článku uváděla, že jde o zcela nejvyšší výkon. Po upozornění čtenáře dodáváme, že německé Helmholtzovo centrum v Berlíně letos v lednu oznámilo dosažení účinnosti dokonce 29,15 % u tohoto typu fotovoltaických článků. 

Zdroj a foto: ASU

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative EUKI.