Velký den pro českou elektromobilitu: Hyundai dnes zahájí v Nošovicích výrobu prvního elektromobilu v Česku

Automobilka Hyundai 12. března ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku slavnostně zahájí výrobu elektromobilů Kona Electric. Půjde o první automobil na elektrický pohon vyráběný v České republice.

Tomáš Vondra

12. 3. 2020

"V nošovickém závodě budeme vyrábět vozy Kona Electric pro významné evropské trhy, kterými jsou Německo, Francie, Nizozemsko, Norsko, Česká republika, Slovensko a Polsko," řekl mluvčí slezské automobilky Pavel Barvík. Továrna chce podle něj letos vyprodukovat 30 tisíc vozů tohoto modelu.

 V loňském roce nošovický závod vyrobil 309 500 automobilů, což představovalo meziročně pokles o devět procent. Továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Pracuje v ní přibližně 3300 lidí.

 V současné době se v Nošovicích vyrábí typ Hyundai Tucson a pět verzí modelu Hyundai i30. Brzy se tam začne vyrábět i modernizovaná verze modelu i30. Automobilka ji chtěla představit tento měsíc na autosalonu v Ženevě, který byl ale kvůli riziku šíření koronaviru zrušen.

Kona Electric je kompaktní SUV, které je schopné na jedno nabití podle testů schopné ujet až 500 kilometrů. Cena tohoto vozu začíná na 899 990 korunách.

Zdroj: České noviny, Huyndai

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative EUKI.