Evropský průmysl má být uhlíkově neutrální. Pomoci tomu má řada opatření

Evropská komise připravuje sérii opatření, která mají pomoci evropským firmám uspět ve světové konkurenci v době přechodu na ekologicky šetrné a digitální hospodářství. Brusel představil novou strategii 10. března, měla by pomoci firmám, ale také uvažuje o vodíku jako o palivu budoucnosti.

Tomáš Vondra

11. 3. 2020

Evropská komise chce, aby se evropský průmysl dokázal včas a účinně přiblížit cíli uhlíkové neutrality. A ta zase vyžaduje plnění přísných emisních limitů. Komise chce také spojit tento přechod s digitalizací – obě oblasti jsou totiž intenzivně propojené. Jednotný unijní trh zároveň čeká velká digitalizace.

„Abychom zvládli přechod k zeleným a digitálním technologiím a předešli v nových geopolitických souvislostech závislosti na zahraničí, musíme sáhnout k radikálním změnám. A ty musí začít nyní,“ komentoval tento návrh komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Pomoci má společný trh

Komise chystá úpravu normy o jednotném trhu: tato změna by firmám měla umožnit konkurovat globálním hráčům z velkých zemí, jako je třeba Čína, a zároveň nepřipravila evropské zákazníky o výhody plynoucí z místní hospodářské soutěže.

Tyto změny prosazují především Francie a Německo, které se snaží, aby jejich ekonomiky byly leadry v oborech, které by měly být součástí této změny.

Spolupráce státu a podnikatelů

Zásadní by měla být podle Komise spolupráce soukromého a státního sektoru – ten by měl pomoci s výrobou vodíku, který by se v součinnosti s obnovitelnými zdroji energie stát náhradou dnes používaných fosilních paliv. Brusel by v tom rád navázal na úspěšné spojení veřejného a soukromého sektoru, který dnes výborně funguje při výrobě baterií.

Aby následky tohoto přechodu k udržitelnějšímu světu nebyl tak dramatický v dopadu na menší a středí firmy, plánuje pro ně Komise rozsáhlou podporu. Těchto firem je v zemích EU asi 25 milionů, takže jejich ochrana je klíčovou. Jedním z opatření by mělo být zejména snížení byrokratické zátěže pro tyto firmy – tomu by měla pomoci právě také digitalizace. Evropa by chtěla pro podporu přechodu k zelené ekonomice získat investice ve výši až jednoho bilionu eur (25,5 bilionu Kč).

Zdroj: EK, České noviny



Foto: Pixabay

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative EUKI.