Sázka na elektromobily Muskovi vyšla. Tesla už má vyšší hodnotu než Volkswagen

Elon Musk vsadil na elektromobilitu. A zájem o jeho Tesly dokazuje, že právě tato cesta připadá trhu jako ta nejvíc perspektivní.

Tomáš Vondra

26. 1. 2020

Tržní hodnota amerického výrobce elektromobilů Tesla 22. ledna poprvé překročila 100 miliard dolarů (tedy asi 2,3 bilionu Kč). Tesla tak v tržní hodnotě předstihla německý automobilový koncern Volkswagen a před sebou již má pouze japonskou automobilku Toyota Motor, napsala agentura Bloomberg.

Americkému výrobci tak neuškodilo ani kontroverzní oznámení vozu Cybertruck na konci loňského roku.

Cena akcií společnosti Tesla se tak v uplynulých třech měsících více než zdvojnásobila. Za jejich růstem stojí překvapivé dosažení zisku v loňském třetím čtvrtletí, zprávy o zvyšování výroby v nové čínské továrně a překvapivě příznivé údaje o odbytu v celém loňském roce.

Překonání tržní hodnoty 100 miliard dolarů mimo jiné přibližuje spoluzakladatele a generálního ředitele podniku Elona Muska k získání odměny v hodnotě kolem 346 milionů dolarů (téměř osm miliard Kč), upozornila agentura Reuters.

Znepokojení v Evropě

Volkswagen se musí urychleně transformovat, aby se nestal další Nokií, kterou na trhu mobilních telefonů předstihl Apple. Vyššímu managementu německého koncernu to v lednu oznámil řekl generální ředitel VW Herbert Diess. Automobilový koncern chce restrukturalizací majetku, snížením nákladů a expandováním do nových technologií zvýšit svou tržní hodnotu na 200 miliard eur (přes pět bilionů Kč) ze stávajících zhruba 91 miliard eur.

Aby koncern splňoval přísná emisní pravidla, musí si poradit se softwarem i elektronikou ve vozech a dále vyrábět řadu elektrických aut i baterií, domnívá se šéf VW. "Jde o nejtěžší výzvu, jaké kdy Volkswagen čelil," řekl Diess.