Miliardy zubních kartáčků nemusí končit na skládce. Vyberte ty bez plastu

Výrobce konvenčních potřeb pro zubní hygienu Colgate uvedl na trh zubní kartáček s rukojetí z bambusu, která je plně biologicky rozložitelná. Ukazuje to sílící poptávku trhu po ekologických variantách k běžným plastovým kartáčkům.

Kristýna Vobecká

22. 1. 2020

Zhruba 3,6 miliardy plastových kartáčků je na světě použito každý rok a běžný člověk během svého života spotřebuje 300 kusů zubních kartáčků. Bohužel skoro 80 % z tohoto počtu končí jako plastový odpad ve světových oceánech a pokud bychom se chtěli dočkat toho, než se plastový kartáček přirozeně rozloží v přírodě, potřebovali bychom více než sto let. Není tedy divu, že zákazníci a výrobci hledají šetrnější varianty pro realizaci každodenní zubní hygieny. A jako zatím nejschůdnější varianta se ukazují kartáčky vyrobené z bambusu, což je 100 % přírodní materiál, který je biologicky rozložitelný, a navíc velmi rychle roste. Znamená to, že až vám kartáček přestane sloužit, odstraníte z těla kartáčku plastové štětiny a bambusovou tyčku uložíte na kompost. 

Bambusový kartáček v plastové rodině

Ideální variantou ekologicky šetrného kartáčku by samozřejmě bylo jeho vyrobení z čistě přírodních materiálů včetně štětin, odborníci však upozorňují, že například zvířecí štětiny pro čištění zubů nejsou vhodné, jsou příliš tvrdé, a navíc na rozdíl od plastových štětin zadržují vlhkost a jsou tak semeništěm různých bakterií a nevábných pachů. Ekologický zubní kartáček firmy Colgate má proto bambusovou rukojeť, která je díky nátěru z včelího vosku voděodolná a dlouhodobě vydrží i ve vlhkém prostředí koupelny, a plastové štětiny obohacené aktivním uhlím.  Novinkou bambusového kartáčku Colgate je také jeho papírový recyklovatelný obal bez nulového použití plastů, což je oproti široce rozšířeným plastovým obalům zubních kartáčků značný posun. 

Proto má společnost Colgate v redukci plastů ještě hodně, co dohánět. “Uvedení kartáčku Colgate® Bamboo Charcoal pro nás znamená pouze další krok na cestě k redukci plastů. Uvědomujeme si, že potřeba dělat mnohem víc. Spolupracujeme proto se společností TerraCycle na vytvoření národního recyklačního programu pro produkty zubní hygieny. Nebo jsme vytvořili první britské dětské hřiště vyrobené z recyklovaných kartáčků a obalů od zubních past. Vždy se snažíme naše produkty vytvářet tak, aby nejen poskytovaly špičkovou zubní hygienu, ale byly také šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedl Phillip Durocher, General Manager společnosti Colgate ve Velké Británii.  Bambusový kartáček Colgate je k dostání na českém trhu například v řetězci drogérií dm.

Další varianty dostupných bambusových kartáčků 

Zájemci o ekologicky šetrnou zubní hygienu však mohou využít také bambusové kartáčky dalších značek, které sice nejsou tak známé, ale ve výrobě ekologických kartáčků mají delší tradici a nevyrábí k nim i jejich ne-ekologické verze. Například švédský výrobce Humble Brush prodává zubní kartáčky s bambusovou rukojetí a nylonovými štětinami, které jsou vyrobeny inovativní způsobem tak, aby se co nejrychleji rozložily. Vzdávat se nemusíte ani čištění mezizubních prostor, Humble Brush vyrábí i malé kartáčky v několika velikostech, opět s bambusovými násadami. K dostání je například v e-shopu biooo.cz

Pokud toužíte po kartáčku, který bude nejen ekologicky šetrný, ale ještě navíc lokálně dostupný. Zkuste značku Ecoheart. Zubní kartáčky s tělem z bambusu a s nylonovými štětinami prodávané v krásných skleněných pouzdrech vyvíjí parta nadšenců na Slovensku. Kartáčky vyrábí sice částečně v Číně vzhledem k použitému materiálu, ale za to ručně a zákazníkům slibují, že každým zakoupeným kartáčkem přispějete na lokální dobročinné projekty. Z českého prostředí potom můžete zvolit kartáček Mama natura od české firmy Tierra Verde s bambusovým tělem a štětinami vyrobenými z rostlinného bioplastu z ricinového oleje, zdravotnického nylonu a aktivního uhlí. Kartáček je z daných variant cenově nejdostupnější, ale také vyroben v Číně.

Zdroje: ClimateAction, Independent