Uhelné elektrárny v USA padají jako domečky z karet - přes Trumpovu podporu

Donald Trump je velkým odpůrcem obnovitelných zdrojů, jeho útoky na větrné elektrárny, které by podle něj měly způsobovat rakovinu, jsou vyhlášené. A přesto za jeho vlády obnovitelné zdroje rychle rostou - a uhlí dochází přes intenzivní podporu dech.

Tomáš Vondra

20. 1. 2020

Roku 2019 ukončily ve Spojených státech svoji činnost uhelné elektrárny o celkové kapacitě výroby 15 100 megawattů, což je přibližně spotřeba 15 milionů tamních domácností. Jedná se o druhý nejvyšší údaj za rekordem z roku 2015, uvedla agentura Reuters. Špinavé elektrárny rychle končí přesto, že americký prezident Donald Trump slíbil uhelnému průmyslu svou maximální podporu.

V roce 2015, tedy ještě v době vlády prezidenta Baracka Obamy, byly odstaveny z provozu nebo přestavěny na nový zdroj elektrárny o výkonu 19 300 MW.

Nahrazení uhlí při výrobě elektřiny zemním plynem a obnovitelnými zdroji snížilo celkové uhlíkové emise ve Spojených státech ve čtyřech z posledních pěti let. Plyn totiž uvolňuje ve srovnání s uhlím jen polovinu oxidu uhličitého.

Skomírající uhlí...

Uhelný průmysl v posledních deseti letech zažívá prudký pokles kvůli konkurenci levného plynu a dotované solární a větrné energie. Rostou také obavy veřejnosti i investorů z toho, že právě výrazně přispívá ke změnám klimatu.

Donald Trump opakovaně bagatelizuje hrozbu změn klimatu a snaží se oživit uhelný průmysl, aby splnil své sliby voličům ve státech s uhelnými doly, jako Západní Virginie a Wyoming. I tak od jeho vstupu do úřadu v roce 2017 skončily uhelné elektrárny o kapacitě 39 000 MW. Pokud bude tento trend pokračovat, zavřou za čtyři roky Trumpovy vlády (2017 až 2020) elektrárny o odhadované kapacitě 46 600 MW. To je paradoxně víc než za druhé funkční období Obamy (2013 až 2016), kdy skončily elektrárny o výkonu 43 100 MW - přitom Obama se snažil elektrárny na uhlí programově omezovat a odstraňovat.

Podle odhadu nezávislé výzkumné společnosti Rhodium Group loni emise ve Spojených spojené se změnami klimatu klesly o 2,1 procenta: hlavní příčinou je právě uhlí. Výroba produkce elektřiny z něj  se snížila o 18 procent na nejnižší úroveň od roku 1975. Další snížení emisí z uhelných elektráren už ale bude podle společnosti Rhodium obtížné dosáhnout, protože mnoho zbývajících elektráren je komerčně konkurenceschopných.

...rostoucí obnovitelné zdroje

Noppak investice doobnovitelných zdrojů energie dosáhly minulý rok ve Spojených státech rekordních 55,5 miliardy dolarů (1,25 bilionů Kč), a to přes Trumpovu neustálou kritiku a snahu omezovat jejich podporu. Investice do větrných elektráren na pevnině a do slunečních elektráren se meziročně zvýšily o 28 procent. Proč? Výrazně totiž klesají náklady na obnovitelnou energii a investory také zajímají daňové úlevy, které jsou s ní spojené.

"Je pozoruhodné, že ve třetím roce prezidentství (Donalda) Trumpa, který obnovitelné zdroje nijak zvlášť nepodporuje, dosáhly americké investice do čisté energie skokového rekordu," uvedl Ethan Zindler z výzkumné sekce New Energy Finance agentury Bloomberg (BNEF).

"Tyto technologie jsou nyní z pohledu nákladů konkurenceschopnější než kdykoli dříve a skutečnost, že na dohled se rýsovalo snížení daňových úlev, vedla k tomu, že se odvětví v roce 2019 notně oživilo," dodal.