Plány Elona Muska s výstavbou tunelů se táhnou ze Země až na Mars

The Boring Company aktuálně staví tunely pod Los Angeles. Elon Musk to bere ale jenom jako první lekci a znalosti využije ve svých dalších projektech.

Lukáš Bašta

5. 8. 2017

Před několika měsíci začala The Boring Company stavět tunel pod Los Angeles. Ambice Elona Muska se však táhnou mnohem dál, než je vyřešení dopravní otázky ve věčně zacpaném městě andělů. Mohli bychom říci, že všechno, co Elon Musk dělá, má jeden cíl – Mars.

O tom, že by chtěl se SpaceX dopravit první kolonisty na Rudou planetu, už jste nejspíš slyšeli. Všechny testy a zásobovací lety raket Falcon nebo modulu Dragon jenom zametají cestičku k Muskovu vysněnému cíli. Kolonii na Marsu by chtěl přitom budovat již kolem roku 2030.

Stejně tak chce Elon Musk díky levným letům do vesmíru značně modernizovat satelity na oběžné dráze Země. Některé tam ostatně poletují i desítky let. I to ale činí s cílem, aby podobně hustá síť satelitů vyrostla kolem Marsu a starala se o kvalitní spojení mezi kolonisty a Zemí.

A se stejným cílem vrtá díry do kalifornské půdy. Zkušenosti, které při stavbě tunelů získá, mu totiž pomohou v kolonizování planety, kterou si zvolil za náš další domov. Elon Musk to koncem července potvrdil na konferenci International Space Station Research and Development.

„Myslím si, že být dobrý ve vrtání tunelů může být velkým přínosem pro Mars,“ odpověděl Elon Musk na jednu z otázek během dotazovacího panelu. Samozřejmě ale počítá s tím, že vrtat tady na Zemi nebo na planetě desítky milionů kilometrů daleko má svoje specifika.

Zkušenosti s vrtáním tunelů by na Marsu měly být ještě více využity – Musk totiž počítá s tím, že by pod povrchem planety mohl vybudovat celé habitaty, kde by kolonisté přežívali. Půda by přitom posloužila i jako ochranný štít před radiací.

Zdroj: vlastní