Greta jako vzor funguje. Švédové přestávají létat

Na začátku ledna vyšly oficiální statistiky o švédské letecké dopravě. Jasně prokázaly, že Švédové létají čím dál méně - podle většiny expertů má hlavní vliv Greta Thunbergová.

Tomáš Vondra

16. 1. 2020

Roku 2019 odbavila švédská letiště o čtyři procenta méně lidí, což znamená o dva miliony cestujících méně než v roce 2018. Pasažérů ubylo podle státní společnosti Swedavia především na vnitrostátních linkách - tam byl úbytek dokonce devět procent klientů.  

Po omezení cestování letadlem volá hnutí švédského původu "flygskam", což je termín, který by se dal přeložit jako "stud z létání". Loni hnutí získalo proslulost a letecký průmysl začal úzce sledovat trendy v zemích jakojsou právě Švédsko a Německo, kde má kampaň výraznější dopad. 

Stačila jedna holka...

Hnutí "studu z létání" vzniklo už v roce 2017 a je spojené se švédským muzikantem Staffanem Lindbergem, který oznámil, že se už letadly přepravovat nebude. Velmi rychle se rozšířili po zemi i po Evropě vlivem celosvětové debaty o globálním oteplování a jeho tváří se stala mladá aktivistka Greta Thunbergová. Ta vloni přeplula na jachtě Atlantik právě proto, aby se vyhnula cestě letadlem - a v tomto ignorování letadel pokračuje i nadále.

Funguje tak zjevně pro spoustu Švédů jako vzor hodný následování. Swedavia kromě vlivu Grety uvádí ale ještě další příčiny: "Pozorujeme souběh několika příčin, jako je daň z letecké dopravy ve Švédsku, slabá švédská koruna nebo zmírnění obav o vývoj hospodářství, ale také debata o změnách klimatu." 

Tato změna je o to nápadnější, že až do roku 2018 množství přepravených stále rostlo a právě rok 2018 byl rekordním.

Svět se mění

Podobný trend jde podle expertů vidět také v Německu, kde se letos očekává o 2,9 procenta méně vzletů a přistání. Vlivu hnutí a osobnosti Grety Thnbergové si všimli už i investoři. Například investiční společnosti Exane BNP Paribas již v listopadu 2019 popsala, že evropské aerolinky jsou pod zvýšeným tlakem, protože někteří zákazníci se ohlížejí po jiných způsobech dopravy.