Celý leden bez masa: přidáte se k celosvětové výzvě?

Britský týdeník The Economist prohlásil rok 2019 za rok veganství. Pro ty, kteří dosud vegany nejsou, je tu potom celosvětová výzva Veganuary během níž se můžete zavázat k tomu, že v lednu vyloučíte maso a veškeré živočišné produkty ze svého jídelníčku.

Kristýna Vobecká

1. 1. 2020

„Za posledního půl století bylo veganství naprostou minoritou. V roce 2015 bylo v Americe pouze 3,4 % vegetariánů a 0,4 % veganů. Rok 2019 bude však rokem, kdy se veganství stalo mainstreamem,“ píše v článku pro The Economist John Parker. Podle Economistu, který veganství uvedl jako téma roku 2019 ve svém ročním shrnutí, se až čtvrtina amerických mileniálů ve věku 25 až 34 let hlásí k tomu, že jsou vegany nebo vegetariány. Současně upozorňuje, že prodej veganských potravin se zvedl do června 2018 desetkrát rychleji než prodej potravin celkově. A samozřejmě nezapomíná na americký vzor nezdravého stravování McDonald, který v roce 2019 do své nabídky zařadil veganský burger McVegan. 

Dalším průzkum spotřebitelského chování provedený agenturou Nielsen potom ukázal, že 39 % Američanů a 43 % Kanaďanů se aktivně snaží do svého jídelníčku zařadit více rostlinných potravin. “Ať už je to ze zdravotních, etických nebo environmentálních důvodů, podíl amerických zákazníků, kteří inklinují k vegetariánství nebo veganství roste. To znamená významnou příležitost pro značky a prodejce, kteří hledají obchodní příležitosti a chtějí vyhovět současné spotřebitelské poptávce po rostlinných potravinách a nápojích, a to zejména v oblastech, kde mají zákazníci stále málo možností,“ uvedli zástupci agentury Nielsen k průzkumu.

Veganuary: leden bez masa a potravin živočišného původu

Pokud vás láká vyzkoušet, jaké je to být veganem, začátek nového roku pro vás může být ideální příležitostí. Můžete se přidat k celosvětové výzvě hnutí Veganuary a zavázat se, že po celý první měsíc v roce (31 dní) budete jíst pouze rostlinnou stravu. Znamená to, že vynecháte maso, mléko a vajíčka. Pomáhat vám v tom budou veganské recepty, jídelníčky a užitečné tipy, které dostanete od Veganuary na email. Například vám veganské začátky usnadní nákupní seznam, podle kterého si uděláte zásoby veganských potravin na pár dní dopředu a v případě náhlého hladu nesáhnete po jogurtu nebo šunce. 

Od roku 2014, kdy byla výzva Veganuary vyhlášena poprvé, ji podpořilo více než půl milionu lidí ze 178 zemí. Do projektu jsou také obchody a restaurace, které nabízejí veganské jídlo a v roce 2019 bylo na trhu v rámci Veganuary uvedeno 200 nových veganských produktů. „Naše vize je jednoduchá, chceme veganský svět. Svět bez zvířecích farem a jatek. Svět, ve kterém potravinová produkce neničí lesy, neznečišťuje řeky a oceány, nezhoršuje změnu klimatu a nepodílí se na vyhynutí populace divokých zvířat,“ uvádí ke svému poslání hnutí Veganuary na oficiálním webu. 

Veganem kvůli zdraví i ochraně planety 

K veganství se lidé podle dat hnutí uchylují nejčastěji ze zdravotních důvodů (46 %), protože chtějí chránit zvířata (34 %) a kvůli životnímu prostředí (18 %). Veganuary podporují také známé osobnosti, které z různých důvodů praktikují tento styl stravování. "Pokud sleduje klimatickou krizi nebo násilí, které souvisí s naším potravinovým řetězcem, s pocitem kéž bych mohl něco udělat, tak věřte, že můžete. A to hned. Staňte se v lednu veganem,“ říká herec Joaquin Phoenix, který je jedním ze známých ambasadorů hnutí.

Mezi další patří například zpěvák Paul McCartney, který je dlouholetým vegetariánem, irský ragbyový hráč Anthony Mulally známý pod přezdívkou Vegan Warrior nebo herečka Alicia Silverstone. Ta zájemcům o osud naší planety vzkazuje: "Přestože recyklujeme, šetříme energií a chráníme vodní zdroje, což je skvělé, většina lidí stále netuší, že největší dopad na Planetu Zemi může mít jejich rozhodnutí jíst pouze stravu rostlinného původu.“

Zdroj: Veganuary, The Economist, LiveKindly