Tři řešení pro udržitelnou menstruaci

Ženy menstruují, děje se jim to po většinu života pravidelně každý měsíc. Většinou používají hygienické jednorázové pomůcky jako jsou tampony nebo vložky. To není nic nového, ale napadlo vás někdy si spočítat, kolik odpadu měsíčně, ročně a za celý život takto vytvoříme? Hodně, ale jde to naštěstí už i udržitelně.

Kristýna Vobecká

5. 12. 2019

Průměrná žena spotřebuje za celý svůj život 10–15 tisíc menstruačních pomůcek, ať už tamponů nebo vložek. Za rok to je průměrně 240–300 kusů, což je minimálně 2,4 kila odpadu, který je v podstatě nerecyklovatelný a končí na skládkách nebo ve spalovnách. Samozřejmě celkovou spotřebu hygienických pomůcek ovlivňuje spousta dalších faktorů, přesto jsou tato čísla daná, protože menstruaci se po většinu života prostě nevyhnete. 

Problematické také je, že konvenční vložky a tampony na jedno použití jsou vyráběny z kombinace plastů, směsi bavlny, hedvábí, chlóru a dalších chemických látek. Nejenže tento mix potom končí na skládce, ale vedou se také diskuze o jeho zdravotní prospěšnosti pro tělo ženy, která takové pomůcky používá v intimních partiích. Stejně jako v jiných oblastech i v oblasti ženské menstruace naštěstí začíná trh postupně reagovat na poptávku uvědomělých spotřebitelek a objevují se ekologické varianty hygienických pomůcek. 

Menstruační kalíšky

Oblíbenou alternativní menstruační pomůckou, která se dostává do širšího povědomí a nabízejí ji i konvenční drogerie, je menstruační kalíšek. Jeho aplikace je stejná jako u tamponu, ale na rozdíl od tamponu krev nepohlcuje, ale zachytává. Je tak zdravější, nemnoží se na něm bakterie a poskytuje přitom stejný komfort. Menstruační kalíšky se vyrábějí ze silikonu, latexu nebo termoplastu. Životnost u kalíšku je uvedena na 5-10 let a vzhledem k tomu, že je možné jej koupit za cenu od 500 Kč, jedná se zřejmě o nejlevnější i nejekologičtější variantu. Na trhu jsou k dispozici také menstruační kalíšky české výrobky Gaia Cup v různých velikostech. Jedinou nevýhodou kalíšku jsou situace, kdy není k dispozici toaleta a není možné jej po použití umýt pod tekoucí vodou. Zkušené uživatelky proto doporučují sebou do přírody nebo na delší cesty nosit pro tyto potřeby láhev s vodou, jinak je obecně jeho používání hodnoceno velmi kladně. 

Látkové vložky

Pro ženy, které nemají problém s pravidelným praním hygienických pomůcek, jsou určeny látkové vložky pro opakované použití. Vyrobeny jsou z materiálů jako je bavlna, bambus nebo froté. Používají se jako běžné vložky a pomocí cvoček se připevňují na spodní prádlo, jsou prodyšné, neobsahují žádné plasty a příjemnější na nošení než běžné vložky. Jejich nevýhodou je časté praní, vyšší prvotní investice, protože budete potřebovat 2-4 kusy na den, 18 kusů na celý cyklus a jeden kus stojí na trhu zhruba 300 Kč. Ještě ekologičtější a ekonomičtější variantou pro odvážné je potom výroba vložek vlastními silami z různých savých materiálů. Pokud to pro vás není, koupit si můžete látkové vložky české výroby LadyPad v různých rozměrech a barvách. 

Menstruační kalhotky 

Relativní novinkou, zejména pro české zákaznice, jsou menstruační kalhotky. Ptáte se, jak to funguje? Jednoduše, jakékoli hygienické pomůcky vynecháte a prostě si pouze ráno nasadíte speciální kalhotky, které večer vymácháte ve vodě a hodíte je do pračky. Kalhotky jsou ušity z inovativních materiálů, které absorbují tekutiny a podle druhu kalhotek zadrží stejně tekutiny jako jeden až tři tampony. Jasnou výhodou je jejich pohodlí a využitelnost, kdy nemusíte myslet na výměnu hygienických pomůcek. Vhodné zřejmě nebudou pro ženy s velmi silnou menstruací, ale během slabších dnů mohou být vítanou alternativou. Nevýhodou je vyšší investice, kdy jedny kalhotky začínají na 700 Kč a podle výrobců české varianty menstruačních kalhotek Snuggs vydrží až 50 praní. Mezi českými ženami se přesto těší čím dál větší oblibě, protože právě zmíněná značka Snuggs rozjela produkci v únoru tohoto roku a bez jakékoli propagace měli během měsíce 2500 objednávek. 

Bio vložky a tampony

Pro konzervativní uživatelky, které se nechtějí vzdát běžných tamponů a vložek, může být potom přívětivější variantou jejich bio varianta. Takové vložky a tampony jsou vyrobeny pouze z přírodních materiálů jako je bio bavlna nebo dřevitá celulóza a nedochází k jejich bělení chlorem. Neobsahují také žádné chemikálie a syntetická vlákna. Přestože používáním bio vložek a tamponů budete dále produkovat odpad, může vás trochu uklidnit, že jsou biologicky rozložitelné, protože neobsahují plastové vrstvy a pro vaše tělo prospěšnější.

Zdroje: Econea, Bustle.com, Refinery29.com