Extrémy počasí ohrožují Benátky. Přesto nepřijaly klimatická opatření

Turisty oblíbené italské Benátky zažívají povodňové období. Téměř celou historickou část města zaplavila voda a jedná se o nejhorší povodně za posledních padesát let. Ironií osudu je, že voda se dostala poprvé v historií i do částí města, kde zasedá regionální rada a zaplavila palác Ferro Feni téměř ihned poté, co rada odmítla přistoupit na klimatická opatření.

Kristýna Vobecká

24. 11. 2019

Benátčané používají pro období, kdy se hladina moře zvedne o 80 a více centimetrů nad svou běžnou úroveň, označení acqua alta. K takové situaci dochází pravidelně, většinou během listopadu. V letošním roce se však hladina moře zvýšila 12. listopadu o 184 centimetrů a Benátky tak zalilo nejvíce vody od roku 1966. Situaci navíc zhoršila kombinace přílivu a nárazových větrů v rychlosti až 75 mil za hodinu, které vyvolaly masivní mořské vlny a ty historickou část italského města zaplavily. Benátčanům také nepomáhá, že v oblasti stále vydatně prší a voda zalila ulice, náměstí i historické budovy. V důsledku záplav byla již poškozena krypta a mozaiková podlaha v bazilice svatého Marka, barokní kostel San Moisé nebo prostory městské univerzity sídlící v gotickém paláci z 15. století.

Povodeň jako rána osudu

Voda se v Benátkách dostala i na místa, která i při větších záplavách, zůstávala doposud suchá. Záplavy doslova přerušily jednání regionální rady, který se zrovna věnovala schvalování rozpočtu na příští rok a jeho součástí byly také návrhy na zavedení klimatických opatření v regionu Veneto.

"Je ironií, že jsme byli zaplaveni dvě minuty poté, co většinové strany Liga, Bratři Itálie a Forza Italia odmítly naše pozměňovací návrhy k řešení změny klimatu," uvedl na svém Facebooku radní za Demokratickou stranu a místopředseda výboru pro životní prostředí Andrea Zanoni. Svůj příspěvek doplnil fotkou jednací místnosti zaplavené vodou, kde se voda objevila přesně v deset večer během jednání rady.

Součástí zamítnutých pozměňovacích návrhů k rozpočtu, jejichž cílem bylo omezit dopady klimatických změn, bylo financování obnovitelných zdrojů, nahrazení dieselových autobusů jinou šetrnější variantou veřejné dopravy, omezení produkce plastového odpadu nebo vyřazení starých kamen. 

Trvalá stopa na tváří města 

Radní Zanoni rovněž obvinil regionálního prezidenta Lucu Zaiu, který je členek ultrapravicové strany Mattea Salviniho, že předkládá ke schválení rozpočet, který neobsahuje žádná konkrétní opatření v boji proti klimatické změně. Podle Zanoniho je zvyšování mořské hladiny přímým důsledkem klimatických změn, protože globální oteplování způsobuje tání ledovců. Předseda rady Roberto Ciambetti se však proti obviněním radního ohradil a v komentáři pro CNN uvedl, že v rámci regionálního rozpočtu rada za poslední tři roky vyhradila 965 eur k boji se znečištěním ovzduší a smogem, což jsou podle něj určující faktory změny klimatu. 

Starosta města Benátky Luigi Brugnano má přitom na projevy klimatických změn poněkud odlišný názor než většinové strany zasedající v radě, ve svém tweetu o vyhlášení kalamitního stavu s prosbou o pomoc italské vlády, označil povodně za důsledek klimatických změn a upozornil, že povodně zanechají na tváři města permanentní stopu a likvidace škod bude stát město i celou zemi spoustu peněz. 

Zdroje:  CNN, NYTimes, Independent