Musk ukázal světu první elektrický pickup od Tesly. Překvapil parametry i vzhledem

V noci ze čtvrtka na pátek představila americká automobilka Tesla Motors patřící Elonu Muskovi svůj první pickup s elektrickým pohonem. Vůz by se měl začít vyrábět koncem roku 2021.

Tomáš Vondra

23. 11. 2019

Musk během prezentace oznámil světu, že nový elektromobil dostal jméno Cybertruck. Vozidlo se bude nabízet ve třech variantách:

  1. základní verze na jedno nabití ujede asi 400 kilometrů a bude stát asi 920 tisíc korun
  2. nejdražší verze dojede na jedno nabití až 800 kilometrů a přijde na 1,6 milionu korun
  3. vylepšená verze se bude pohybovat cenou i dojezdem mezi oběma verzemi

Parametry i cena překvapily - zejména dojezd nejdražší verze výrazně převyšuje vše, co zatím Tesla nabízela. Nejvyšší dojezdová vzdálenost totiž zatím dosahovala maximálně 600 kilometrů - dokázal to sedan Moden S; Cybertruck ujede na jedno nabití o celou čtvrtinu víc. Také cena nejnižšího modelu je nižší, než se odhadovalo. 

A co ten vzhled?

Asi nejvíc se ale bude hovořit o vzhledu Cybertrucku: Nový elektromobil svým vzhledem totiž nejvíc připomíná obrněný vůz. Elon Musk ho cíleně představil v den, kdy se odehrává vědeckofantastický film Blade Runner - a automobil tomu odpovídá. Opatrní analytici ho hodnotí jako “specifický” nebo “odvážný”, podle některých je pak dokonce příliš odvážný a může jinak zajímavému vozu zabránit stát se mainstreamem.

“V nejlepším případě to bude produkt vyplňující mezeru na trhu," uvedl pro agenturu Reuters například analytik Matt DeLorenzo ze společnosti Kelley Blue Book. "Nepředstavuje to žádnou hrozbu pro trh s pickupy, jak ho známe dnes," dodal. "Lidé se pravděpodobně nedokážou přenést přes jeho vzhled," myslí si podle agentury Reuters analytička Jessica Caldwellová z firmy Edmunds. "Vypadá jako trucková verze DeLoreanu z filmu Návrat do budoucnosti," dodala.  

Vizionář v akci 

Muskovi sice analytici příliš nevěří a nepomohla tomu ani nepovedená demonstrace nerozbitnosti oken vozu - při ní se totiž podařilo obě testovaná okna rozbít - ale vizionář Musk už překvapil vícekrát. Podobně jen málokdo věřil, že je možné, aby soukromník vydělával na dopravě do vesmíru…

Musk je dnes natolik “trendy”, že má sílu prosadit nové vize a změnit podobu automobilismu mnohem více než jakákoliv jiná osobnost dneška. 

Ostatně nebylo by to poprvé, co by se dokázalo nová auto prosadit právě tím, jak moc je odlišné od mainstreamu a jak se dá snadno na první pohled rozpoznat. Musk sám věří, že Cybertruck se prosadí. „Pickupy vypadaly dlouhou dobu velmi podobně,“ uvedl Musk během předváděčky. „Chtěli jsme předvést něco jiného… A také teď potřebujeme obnovitelnou energii.“