Vyjel první vlak naprosto bez jednorázových plastů

Nadnárodní dopravce Eurostar, který vypravuje vlaky mezi Londýnem, Paříží, Bruselem a Amsterdamem, vypravil na své 25. výročí první bezplastový vlakový spoj. Na trase Londýn Paříž bude dopravovat cestují bez použití jednorázových plastů. Dopravce se navíc zavázal za každý vypravený vlak vysadit jeden strom.

Kristýna Vobecká

19. 11. 2019

“Za posledních dvacet pět let se nám podařilo revolucionizovat dopravní spojení mezi Velkou Británii a pevninskou Evropou díky vysokorychlostním vlakům. Současně jsme vždy měli silný pocit zodpovědnosti za životní prostředí. Poptávka po udržitelném cestování ze strany zákazníků však stále roste, takže se snažíme svými aktivitami zvyšovat v udržitelné dopravě laťku,“ uvedl CEO společnosti Eurostar Mike Cooper. 

Na 25. výročí své existence proto dopravce vypravil vlak na lince mezi Londýnem a Paříží, který bude na trase operovat bez použití jednorázových plastů. Jedná se o první ukázku environmentálních palubních ambicí dopravce Eurostaru, které chce přepravovaným zákazníkům v budoucnu nabídnout. Tak zvaný bezplastový vlak bude na lince jezdit v 10:24 z Londýna s příjezdem 4:13 do Paříže. Bezplastová politika společnosti se projeví výběrem palubního nádobí a nabídkou potravin a nápojů pro zákazníky. 

Cestující na této lince si budou moci objednat vodu v plechovkách z recyklovatelných materiálů, víno ze skleněných lahví, kávu v papírových šálcích. Podávané potraviny budou zabaleny v obalech šetrným k životnímu prostředí a konzumovat je bude možné dřevěnými příbory. Mimoto již Eurostar ve všech svých vlacích prodává jídlo získané z udržitelných zdrojů a byl za to oceněn nejvyšším hodnocením tří hvězd Asociací udržitelných restaurací (SRA).  

Jeden vysazený strom za každý vypravený vlak

Dalším krokem v rámci udržitelných cílů mezinárodního vlakového dopravce je závazek za každou realizovanou cestu vlakem zasadit jeden strom, což znamená zhruba 50 stromů denně. Sázet stromy začne Eurostar ve spolupráci s neziskovými organizacemi Woodland Trust, ReforestAction a Trees for All od roku 2020 a přes 20 tisíc stromů ročně zasadí v lesích, kde dopravce operuje, to znamená ve Velké Británii, Francii, Belgií a Nizozemsku. 

„Pro dosažení vládního cíle v podobě nulových čistých emisí do roku 2050 musíme zvýšit minimálně trojnásobně množství stromů v zemi. Závazek společnosti Eurostar proto vítáme a stromy, které společnost ke svému 25. výročí hodlá vysadit, dokážou za svůj vegetativní život vyfiltrovat přes tisíc tun oxidu uhličitého,“ řekl výkonný ředitel anglické charitativní organizace Woodland Trust Darren Morcfort ke spolupráci s dopravcem Eurostar. 

Vlaková doprava je v rámci produkce emisí na osobu nejekologičtější variantou přepravování. Podle dat Eurostaru je objem emisí vyprodukovaných na cestě vlakem na osobu pouze desetinou toho, kolik vyprodukuje letadlo během stejné cesty a jízda autem z londýnského letiště Heathrow do centra Londýna znamená stejný objem vyprodukovaných emisí jako za cestu vlakem z Londýna do Paříže.  “Naším environmentálním zaměřením společně s programem výsadby nových stromů nabízíme cestujícím atraktivní a ekologickou variantu k letecké dopravě,“ doplnil CEO Eurostaru Cooper. 

Zdroje: ClimateAction.org, RailJournal.com, Independent.com, RailJournal.com

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative EUKI.