Posaďte se u nás aneb 7 chytrých solárních laviček do města

Slouží k odpočinku, poskytují internetové připojení, nabíjí telefony a poznají, jak je na tom okolní ovzduší. A díky sluneční energii to vše zvládnou bez jakékoli cizí pomoci. Chytré solární lavičky zažívají v posledních letech velký boom – najdete je ve městech zemí celého světa včetně České republiky. Pojďme se podívat na ty nejchytřejší z nich.

Klára Čápková

29. 7. 2017

CapaSitty

Nápad na konstrukci této solární lavičky se zrodil v hlavách českých vědců, studentů a designerů ze startupové společnosti Full CapaCity a odborníků z ČVUT. Autoři ji představili v Miláně na Expu 2015 a od roku 2016 už ji využívají lidé v Litoměřicích a Ostravě. Díky zabudovanému solárnímu panelu se u ní mohou připojit k wifi a dobít si mobil. Lavička je z odolných materiálů, solární panel chrání kalené sklo, a tak je odolná jak proti vandalům, tak proti nepříznivému počasí.

Soofa, solární lavička, na které si nabil mobil prezident Obama

Solárně poháněné městské lavičky Soofa jsou běžnou součástí více než šedesáti měst Spojených států amerických a Kanady. Autoři lavičky z MIT Media Lab ji poprvé instalovali už v roce 2014 v Bostonu. Ještě jako žhavou novinku si tuto solární lavičku vyzkoušel Barack Obama. Americký prezident si na Soofa nabil svůj mobil a debatoval o možnostech chytrých měst.

Na jednu lavičku Soofa se vejdou tři lidé, současně se na ní mohou nabíjet dva mobily a díky internetovému připojení jsou její uživatelé v neustálém spojení se světem. O tom, jak lidé využívají prostor ve městě, se mohou dozvědět díky speciálním senzorům měřícím aktivitu v outdoorových veřejných prostorech.

Steora Solar Smart Bench

Tyto chytré solární lavičky od chorvatské startupové firmy Include jsou pravděpodobně nejpopulárnějším druhem v Evropě. Setkáte se s nimi v České republice, Chorvatsku, Srbsku, Německu, Švýcarsku, Itálii, Belgii, Švédsku či před Evropským parlamentem ve Strasbourgu. Od června už si na nich posedí dokonce v Austrálii. Lavička Steora zvládá díky solárním panelům nabíjet mobily, zajišťovat připojení k internetu, sbírat data o okolním klimatu, ochlazovat sedací plochu vodním systémem a osvětlovat bezprostřední okolí.

Strawberry Energy

Chytré solární lavičky pocházející z bělehradské firmy Strawberry Energy jsou udržitelným městským vybavením, které se snaží díky sluneční energii plnit veškeré potřeby mobilní generace 21. století. Využívány jsou v domácím Srbsku, v Černé Hoře, Velká Británii, Německu, Švýcarsku a USA. Ve Velké Británii pomáhají dokonce vybírat peníze na charitu – s každým přiložením kreditní karty jdou dvě libry na výzkum rakoviny. Jsou to vůbec první chytré solárními lavičky s možností bezkontaktní platby.

EnGoPlanet Smart Solar Bench

Chytré solární lavičky jsou výtvorem newyorkské firmy EnGoPlanet, která začala vyrábět městské vybavení využívající obnovitelné zdroje energie po zkušenostech s výpadky elektřiny při hurikánu Sandy. Jejich chytré lavičky existují v řadě designových variant a díky solárním panelům nabíjí mobily, zprostředkovávají wifi připojení a za pomocí chytrých senzorů sbírají informace o kvalitě vzduchu, teplotě, vlhkosti atd.  Patří k nim i nasvícené displeje, které poskytují informace o městě nebo slouží jako reklamní prostor.

Isabelo Smart Bench

Chytré lavičky Isabelo jsou prvními výhradně solárně napájenými lavičkami s možností wifi připojení a nabíjení na africkém kontinentu. Jihoafrická firma Isabelo je doposud nainstalovala v Kapském městě, Johannesburgu a Stellenboschi. Jméno lavičky vychází ze slova, které v jazyce Zulu znamená sdílet a myšlenka sdílení – prostoru k sezení, informací online – stojí za jejich vznikem. Solární panely, které zároveň slouží jako střecha, zajišťují kromě wifi a možnosti nabíjení také osvětlení.

Smartquesina

A na závěr solární lavička, která není jen solární lavičkou. Smartquesina od barcelonské společnosti SmartCities Lab kombinuje slunečně napájené chytré posezení s autobusouvou zastávkou. Lidem nabízí díky udržitelným technologiím a energii ze solárních panelů i z mini větrné turbíny mnoho funkcí. Při čekání na autobus si mohou v krytém prostoru pomocí smartphonu koupit jízdenku, stáhnout si informace o výlukách a jízdních řádech a přitom si mobil dobíjet.

Zdroj: vlastní