Tácky z banánových listů nabízí alternativu k jednorázovému plastovému nádobí

Obnovitelný a kompostovatelný zdroj k výrobě jednorázového nádobí. Takovým jsou banánové listy, které používají původní obyvatelé například pralesů. Autoři projektu Bio Plant se u nich inspirovali a vyrobili z nich jednorázové nádobí, které se na kompostu rozloží již za dva měsíce. To je v porovnání se stovkami let, jež potřebuje na rozložení dosud nejvíce používán materiál pro výrobu jednorázové nádobí polystyren, opravdový přínos pro planetu.

Kristýna Vobecká

11. 11. 2019

Celé to začalo tak, že se skupina Peruánců snažila přijít na to, jak nahradit jednorázové plastové nádobí, jehož recyklace je problematická až téměř nemožná. Boj s plastovým odpadem je o to důležitější, protože si sami zamořujeme planetu každý rok dalšími 8 miliony tun plastových odpadů. Podařilo se jim to díky soutěži Bio Challenge, která je finančně podporována programem Inovattive Peru a hledá funkční řešení pro využívání přírodních zdrojů. Autoři projektu Bio Plant uspěli také díky praktické realizaci svého nápadu. Součástí jejich řešení byly přímo stroje pro výrobu, díky kterým dokážou vyprodukovat měsíčně 50 tisíc kusů nádobí z banánových listů.  

Férový sběr banánových listů

Vedoucí projektu Josué Soto uvedl, že banánové listy pro výrobu kompostovatelného nádobí jim dodávají malí producenti z Amazonského pralese, kterým je za dodané suroviny poskytována férová mzda a dostávají technické školení, jak z banánovými listy správně nakládat. Surovina pro výrobu jednorázového nádobí v podobě tácků o rozměrech 22x16x3cm a menších misek jsou získávány skutečně udržitelně. Dodavatelé banánových listů je sbírají ze země, kam z banánovníků popadaly. Není tak nutné pro získání této suroviny kácet nebo ořezávat živé stromy. Talíře a misky jsou také naprosto přírodní, neobsahují žádná barviva ani karcinogeny jako je styren, který je jako ropný derivát součástí plastového nádobí. Konzumace jídla z banánového nádobí je tedy nejen ekologická, ale také zdravější. 

Vyšší cena za šetrnější produkt

Nevýhodou výrobků Bio Plant je zatím pouze jejich cena, která by se však s rostoucí poptávkou měla snižovat. "Současná přibližná prodejní cena našeho nádobí je 100 až 120 soles za 100 kusů. Cena se odvíjí také od tloušťky listů, ale očekáváme, že v budoucnu bude nádobí dostupné všem spotřebitelům, " uvedl autor projektu Soto. V přepočtu na dolary vychází cena 100 kusů tácků z banánových listů na 29,64–35,56 amerických dolarů.





Nádobí vyrobené z banánových listů již autoři projektu Bio Plant několikrát použili na veřejných akcích a slavnostech po celém Peru. V současnosti plánují výrobci kompostovatelných tácků a misek se svým sortimentem cílit hlavně na provozovatele ekologických vinařství a bio restaurací, které by myšlenka kompostovatelného nádobí vyrobeného z lokálních a obnovitelných surovin měla oslovit i přes současnou vyšší cenu. 

Zdroje: TruthTeory.com, Archnews.org, Intelligentliving.com