Kvůli pesticidům kolabují včelstva. Včely našly zastání v Evropském parlamentu

Včely jsou pro udržení potravinové soběstačnosti v Evropě stěžejní, jsou zodpovědné za opylení více než 80 % plodin. Přitom včelstva vymírají a populace včel se rychle snižuje. Na vině je hlavně chemizace zemědělství, kdy pesticidy včely postupně hubí. Evropský parlament proto při svém zasedání na konci října vetoval zákon, který měl oslabit pravidla pro používání pesticidů v zemědělství. A to poměrem 533:67.

Kristýna Vobecká

5. 11. 2019

Za prosazením novely, která by oslabila evropská pravidla, jejichž cílem je chránit včely a omezit používání pesticidů v zemědělství, stálo 16 členských států. Jejich seznam nebyl zatím zveřejněn, ale naštěstí byl návrh těchto států v evropském parlamentu většinově přehlasován. Evropští poslanci naopak vyzvali Evropskou komisi, aby uvedla v platnost doporučení Evropského úřadu pro ochranu potravin (EFSA) z roku 2013, které zdůrazňuje potřebu ochrany včelstev před krátkodobým i dlouhodobým vystavením působení pesticidů. 

Iniciativu za veto vedli evropští Zelení, kteří současně prosazují zákaz nové generace pesticidů aplikovaných přímo do semen rostlin místo lokálního postřiku. Podle zelených poslanců spadá i tento způsob aplikace pesticidů do dlouhodobého a trvalého vystavení toxickým látkám. “Veto parlamentu vysílá jasný signál směrem ke komisi, aby se neohýbala před tlakem členských států a agrochemického průmyslu,“ uvedl pro Guardian nizozemský poslanec Evropského parlamentu za Zelené Bas Eickhout. A dodal, že parlament požaduje nový text novely, který bude zahrnovat stávající vědecké pokyny, protože populace včel trpí po celém světě zejména kvůli užívání pesticidů, což má zásadní dopady na ekosystém a produkci potravin. 

Toxický obchodní model, který ohrožuje včely po celém světě

Podle britského Guardianu, který zprávu z Evropského parlamentu uveřejnil, kolabují včelstva po celém světě a podle zprávy z letošního roku zmizely včely ze čtvrtiny míst ve Velké Británii, kde se vyskytovaly v roce 1980. Včelstva také zaujímají menší rozsah území a pouze jedno z desetiny se rozšiřuje. V USA bylo podle vědců v roce 1947 ještě 6 milionů včelstev a od té doby se jejich počet snížil o 3,5 milionu.  Vystavení pesticidům u včel způsobuje širokou škálu poškození, včetně poškození paměti a snižování počtu královen.

V minulém roce proto Evropská unie zakázala používání neonikotinoidů na polích právě s cílem chránit včely před vystavením tomuto nejrozšířenějšímu insekticidu. Podle Zelených to však nestačí, Eickhout viní Evropskou komisi, že se svým laxním přístupem k uvolňování již schválené legislativy podílí na toxickém obchodním modelu firem vyrábějících pesticidy a měla by konat. “Tato změna legislativy se nesetkala s velkým zájmem, zejména proto, že je zatím projednávána za zavřenými dveřmi na technické úrovni. Evropská komise by však měla představit skutečný návrh, podle kterého budou členské státy odpovědné na politické úrovni a potom možná změní svoje směřování,“ doplnil poslanec. 

Zdroje: Guardian1, Guardian2, EFSA