Na Mars člověka dostane motor z elektromobilu, oznámil Elon Musk

O víkendu představil americký podnikatel Elon Musk nejen svou vizi, jak dostat člověka na Měsíc a na Mars, ale také konkrétní prostředky, jak to dokáže. A klíčovou roli v tom hrají motory do elektromobilů.

Tomáš Vondra

1. 10. 2019

Tisková konference na základně Boca Chica byla velkolepá, vedle Muska stál prototyp kosmické lodi Starship Mk1 a vše sledovaly stovky novinářů. Majitel společností SpaceX a Tesla popsal, jak chce dopravovat lidské posádky na Měsíc a posléze i na Mars. 

Hlavní roli v tom bude hrát kombinace nosné rakety Super Heavy a kosmické lodi Starship. Raketa vybavená 37 motory Raptor vynese kosmickou loď vybavenou šesti motory do atmosféry, pak se autonomně vrátí zpátky na Zem a přistane poblíž kosmodromu. Kosmická loď pak bude pokračovat v letu ke svému cíli - dokáže potom přistát jak na tělese bez atmosféry, jako je Měsíc, tak na planetě s atmosférou, jako je Země nebo Mars.

 

Tato kosmické loď bude obří, díky jejím rozměrům bude moci přepravovat až sto lidí najednou, každý přitom bude mít pro sebe docela snesitelných 10 metrů krychlových. První lety prototypu Starshipu, které otestují jeho schopnosti, by měly proběhnout během několika měsíců, do roka by Musk rád, aby vše fungovalo dokonale. 

Problém jménem přistání 

Největší zaujetí vzbudil, když vysvětloval, jak se podařilo vyřešit klíčový problém, tedy právě přistávání kosmické lodi Starship na různých druzích kosmických těles. Lety v atmosféře a mimo ni se zcela liší. Zatímco na Měsíci se přistává docela problémů, na planetách je to složitější, musí se totiž brát v úvahu atmosféra, která (byť řídká) způsobuje řadu komplikací. Ale také se dá využít pro brždění lodi. 

Manévrování v atmosféře je pro tak velké a hmotné těleso nesmírně složité; zejména při extrémně vysoké rychlosti. Starship si chce pomáhat nesmírně rychlými pohyby čtyř křídel, jimiž bude vybavená. Musk nyní představil řešení tohoto klíčového problému: pohyby křídel budou poháněné elektromotory, které využijí akumulátory z elektromobilů. 

Musk to dokázal sloučit obě hlavní větve svého podnikání a pro kosmické lodě využít špičkovou technologii, která se mu již osvědčila v elektromobilech. Statisíce zákazníků, kteří jeho Tesly využívají, se tedy v podstatě staly testery technologie pro kosmickou loď, která dostane člověka na Mars. 

Udržitelné cesty do kosmu

 Elon Musk má ale ještě další nápad, kterým by do kosmického průmyslu integroval ještě jednu obnovitelnou technologii, kterou dobře umí - solární panely. Motory typu Raptor budou poháněné směsí kyslíku a metanu. Metan je velmi jednoduchý uhlovodík, který by si chtěl Musk sám vyrábět - a to z atmosféry reakcí oxidu uhličitého s vodou.  

Energii na tento proces chce získávat právě ze solárních panelů, které si otestoval na projektu solárních střech. Díky tomu by vlastně měl vzniknout uzavřený systém, který bude dokonce z atmosféry odčerpávat oxid uhličitý.