Proti podzimnímu splínu s udržitelným přístupem

Padající listí, zkracující se dny i ranní mrazíky potvrzují, že podzim je tady. Jako každou novou sezónu můžete i tuto začít s drobnými obměnami trochu udržitelněji a zdravěji jak pro sebe, tak pro životní prostředí.

Kristýna Vobecká

28. 9. 2019

Podzimní listí nechte tam, kde je

Barevné padající listí je sice krásné, zejména za slunečných dnů babího léta, ale pro řadu zahradníků a správců veřejných pozemků znamená hlavně stres s jeho úklidem a likvidací. Vy to zkuste jinak. Listí neshrabujte a nevyhazujte, a pokud už skutečně musíte, zkuste ho alespoň zkompostovat. Nechte ho na trávníku, ať si s ním příroda poradí sama. Spadané listí poskytuje úkryt i potravu drobnému hmyzu během zimy a také působí jako přirozená izolace před chladem. Ocení to zejména listnaté stromy nebo jiné přes zimu holé keře. Pokud vám listí na trávníku přece jen vadí, shrabte ho alespoň ke stromům a na holá místa vaší zahrady. 

Lokální potraviny a biopotraviny jsou pro podzimní menu ideální

Věděli jste, že září je měsícem biopotravin? Po celé České republice se konají akce otevřených vrat na ekologických farmách a ve větších městech můžete potkat například bio dožínky nebo bio trhy. Celý podzim a zima jsou ideální období na využívání potravin z lokální produkce a ekologického zemědělství. Kořenová zelenina, dýně, brambory, jablka, hrušky nebo švestky rostou na českých polích a v českých sadech a je možné je zpracovat pro dlouhodobé uskladnění, aby vám chutnaly až do jara. Během chladných měsíců si tak vystačíte bez dovozového exotického ovoce s obří uhlíkovou stopou a vitamín C můžete získat například z kysaného zelí domácí výroby. 

Zateplete sebe i své obydlí

Nová sezóna vyžaduje také obměnu šatníku. Než se vydáte na nákupy, zkuste si rozmyslet, jestli si přece jenom nevystačíte s tím, co už máte. Pokud ne, teplé kabáty a svetry můžete sehnat také z druhé ruky. Podzimní garderobu tak nutně nemusíte shánět ve stylu fast fashion, ale lze to zkusit udržitelně. A až zateplíte sebe, nezbyde vám nic jiného než se soustředit také na teplotu ve svém obydlí. Zaměřte se tak ještě před zimou na všechna místa, kudy vám z domu či bytu odchází teplo a zkuste je zaizolovat. Pokud topíte vlastním kotlem, pořiďte si termostat a nastavte ho na různé teploty přes den i noc a v časech, kdy nebýváte doma. Nejen že ušetříte náklady, ale také životní prostředí. Venkovní teplotě také přizpůsobte svůj domácí oděv, nemusíte přeci chodit celý rok v kraťasech. Teplá mikina vás zahřeje a každý stupeň, o který teplotu v bytě snížíte, se projeví na celkové spotřebě energií. 

Chytré knihy na dlouhé studené večery

Kratší dny, méně světla a chladné počasí k pobytu venku zrovna nelákají. Zřejmě tak trávíte více času doma. Tento čas můžete využít k četbě a načerpání nových poznatků k udržitelnějšímu způsobu života. Zkuste třeba Domácnost bez odpadu od Bey Johnson, Zodpovědnou firmu od autorů Yvon Chouinard a Vincent Stanley, Umění uměřenosti od Svenda Brinkmanna, Eco-friendly domov od Christine Liu nebo BIO je naše cesta: Příběhy z putování po našich ekologických farmách od české autorky Marie Šulákové. Dozvíte se, jak neprodukovat ve vaší domácnosti zbytečný odpad, jak je možné vést firmu zodpovědně vůči společnosti i přírodě, jak žít bez zbytečností, ekologicky a přitom spokojeně, nebo poznáte příběhy lidí, kteří svůj život zasvětili právě produkci biopotravin. Samozřejmě nemusíte všechna moudra z těchto populárně naučných knih realizovat, ale můžete alespoň během chladných podzimních večerů načerpat inspiraci a rozšířit si obzory.