Září je měsícem oblečení z druhé ruky, nebojte se nenakupovat a šetřit planetu

Dokážete si představit, že se zavážete k měsíci bez nákupu nového oblečení, a pokud budete potřebovat něco na sebe, opatříte si to pouze z druhé ruky? Zkuste to v září! Mezinárodní charitativní organizace Oxfam vyhlásila září měsícem second handů. Cílem této kampaně je vyzvat lidi k tomu, aby po celý měsíc nekupovali žádné nové oblečení, ale pouze to z druhé ruky.

Kristýna Vobecká

11. 9. 2019

Věděli jste, že při výrobě trička, které máte právě na sobě, bylo potřeba vyprodukovat více emisí než během 21 kilometrů dlouhé jízdy  autem? A že pro výrobu nových riflí a trika je potřeba použít 10–20 tisíc litrů vody? Podle organizace Oxfam skončí ve Velké Británii jedenáct milionů kusů oblečení každý týden na skládkách, a pokud by se každý Brit zapojil do akce Second Hand September, ušetřilo by to tolik emisí, kolik vypustí letadlo, když obletí svět 900krát. Velká Británie se tak podle autorů kampaně potýká se solidní závislostí na nakupování nového oblečení a uhlíková stopa vyprodukovaná za každou minutu nákupů nového oblečení zde je větší, než když objedete autem šestkrát celou zeměkouli.  

„Tato šokující fakta o dopadu módního byznysu na planetu a lidi v nejchudších zemích by nás měla přimět si dvakrát rozmyslet, než si koupíme něco nového na sebe,“ říká generální ředitel Oxfam Danny Sriskandarajah. Navíc momentálně dochází k recyklaci méně než 1 % materiálu z oblečení, které již nikdo nechce. Jak tedy správně dodržet závazek Second Hand September? Určitě stylově, pod hashtagem #SecondHandSeptember se sociální média plní fotografiemi žen v padnoucích outfitech, které však nekoupily ve stylu rychlé módy v některém z obchodních řetězců, ale objevily je v obchodech s oblečením z druhé ruky nebo v duchu upcyklingu osvěžily své staré oblečení novými doplňky či různými úpravami. Oxfam také každý týden vybere z uveřejněných outfitů náhodného vítěze, kterého řádně odmění za „secondhandovou“ statečnost. 

Sekáč, vintage nebo swap 

V českém měřítku se sice nemůžeme zapojit přímo do britské verze soutěže, ale můžeme si zkusit dát takový malý módní detox a zaměřit se na svůj již existující šatník a objevit v něm často neprávem opomíjené kusy. Podle řady stylistů je také důležitější vlastnit několik základních a nadčasových kusů, které jsou kvalitní, dají se různě kombinovat a vydrží vám dlouho, než kupovat stále nové moderní věci, které za pár měsíců již neoblečete. 

Dalším krokem je potom objevení oblíbeného second handu, ať už v podobě kamenné prodejny, nebo na internetu, a dobrodružné hledání zachovalých kusů, které se vám budou hodit. Věci z druhé ruky ve velmi dobré kvalitě dnes můžete koupit v řadě e-shopů jak pro dospělé, tak pro děti. Jejich variantou jsou potom vintage obchody, které se specializují přímo na stylové oblečení, většinou určené pro ženy, od kvalitních značek. A nakonec můžete vyrazit na různé verze hadráren nebo swapů, kde své odložené oblečení, které už opravdu ničím neoživíte, můžete poslat dál a vyměnit ho za jiné, jež vám bude dělat radost. 

Kampaň Second Hand September může být inspirací pro celkový přístup k pořizování nového oblečení, kterého se můžete držet celoročně, ale protože víme, že to může být dost těžké, zkuste to pro začátek aspoň těch pár týdnů, které do konce září zbývají, a třeba se vám to zalíbí. Zavázat se můžete přímo zde.

Zdroj: OXFAM, foto Maxpixel