Chraňte planetu, neplýtvejte jídlem. Pomůžou vám k tomu online aplikace

Celosvětově se podle údajů OSN zbytečně vyhodí nebo znehodnotí až třetina celosvětové potravinové produkce, jedná se přitom zhruba o 1,3 miliardy tun jídla. Češi sice nepatří k největším evropským plýtvačům, ale průměrných 81 kilogramů vyhozeného jídla na osobu za rok také není nejmenší číslo. Zájem veřejnosti o problematiku plýtvání jídlem se zvyšuje úměrně s tím, jak rostou obavy lidí z klimatických změn a oteplování planety. V létě nás tak logicky osud naší planety a dopady lidského chování na životní prostředí trápí nejvíce. Jak vy sami můžete omezit plýtvání? Poradíme vám.

Kristýna Vobecká

7. 7. 2019

Organizace OSN dále uvádí, že se celosvětově nejvíce vyhazuje ovoce a zelenina (45 %), ryby a mořské plody (35 %), obiloviny (30 %) a mléčné výrobky a maso (20 %). Jedná se o potraviny, které se zejména v teple rychle kazí a domácnosti je tak nejsou schopny spotřebovat v objemu, ve kterém je nakoupily. Domácnosti přitom patří k hlavním původcům plýtvání jídlem, a pokud bychom se vyhazování jídla pokusili celosvětově snížit o čtvrtinu, měli bychom údajně dost jídla pro nasycení všech lidí na planetě. Nabízíme vám proto přehled řešení, které vám pomohou plýtvání jídlem omezit.

AAHI – nesnědené jídlo z restaurací pro Pražáky

Nově spuštěná aplikace AAHI českého původu s mezinárodními ambicemi spojuje hladové strávníky s restauracemi, hotely a kavárnami, které by musely neprodané porce jídla a potraviny jinak vyhodit. Uživatelé aplikace mají možnost nakoupit v těchto zařízeních jídlo až s 50% slevou a jídlo si v zařízení na základě unikátního kódu přímo vyzvednout. Aplikace zatím funguje pouze v Praze a v některých částech Středočeského kraje, nabízí však také řešení pro prodejce na food festivalech, kterým umožňuje neprodané jídlo jejím prostřednictvím nabídnout a za sníženou cenu pro něj získat odbyt. Autoři aplikace slibují její rozšíření o podniky v dalších českých krajích i v zahraničí. 

Nesnězeno – brněnská varianta pro odpůrce plýtvání

Aplikace Nesnězeno, kterou založila dvojice z Brna, funguje na stejném principu jako AAHI. Restaurace a kavárny v aplikaci nabízejí jídlo, které potřebují prodat za sníženou cenu. Aplikace funguje hlavně v Brně, ale najdete v ní také pražské, olomoucké nebo ostravské podniky. Dohromady na svém webu uvádějí autoři projektu 138 zapojených podniků a 17 124 uživatelů, kteří zachránili jídlo před vyhozením. Obě aplikace jsou ke stažení na Google Play nebo v App Store. 

Veřejná lednice

Projekt komunitních lednic Bezezbytku funguje jednoduše – na vybraných místech v Praze se nachází sdílené lednice, kam mohou lidé vložit libovolné potraviny, které chtějí někomu darovat, a zájemci o ně si je zase mohou v libovolném množství z lednice vzít. Lednice najdete například v Komunitním centru Žižkov, Kotlaska nebo v kavárně ALTA Obývák. Projekt organizuje společnost Samsung a do lednice mohou vkládat jídlo jak jednotlivci, tak firmy. Zájemci o omezení plýtvání jídlem, kteří sami provozují například kavárnu nebo komunitní centrum, se mnou do projektu také zapojit a umístit lednici do svých prostor. 

Inspirace v neplýtvání ze zahraničí

Předcházet plýtvání jídlem se dá také jinými způsoby, několik nápadů přináší fungující aplikace ze zahraničí. Aplikace FoodCloud irského původu propojuje supermarkety s charitami, které dávají jídlo potřebným. Neprodané jídlo tak může putovat přímo z obchodů k lidem, kteří ho potřebují. Aplikace pomáhá například bezdomovcům nebo rodinám ve složité finanční situaci. Projekt Too Good To Go funguje v devíti evropských zemích jako online platforma pro prodejce potravin, kteří zde mohou nabízet jídlo k záchraně za nižší cenu. Podobnou iniciativu zkouší v Česku také online prodejce potravin rohlik.cz, jenž jídlo před jeho projitím prodává za sníženou cenu. Britská aplikace Olio posouvá myšlenku omezení plýtvání ještě dál a spojuje běžné uživatele žijící ve stejné lokalitě k tomu, aby prodávali nebo darovali jídlo, které nespotřebují. Může jít o drobné pěstitele, lokální podniky nebo jen o lidi, kteří nestihnou sníst již nakoupené jídlo a rádi by ho poslali dál. 

Zdroj: OSN: FAO Foto: PIxabay