Model S od Tesly jede. Aktuálně překonal rekordy v rychlosti i dojezdu

Pokud si dáte tu práci, můžete na jedno nabití ujet mnohem dále. A nebo se tam také dostanete mnohem rychleji. Záleží na tom, jaký rekord chcete zrovna překonat.

Lukáš Bašta

15. 7. 2017

Vozy od Tesly jsou synonymem elektromobility. Můžete si o nich myslet, co chcete, ale upřít jim nemůžete jedno – nebýt Tesly, tak by elektromobily nezažívaly takový boom, jako je tomu v posledních letech. Navíc, Tesla Model S toho dokáže hodně, např. zrychlení z 0 na 100 km/h strčí do kapsy většinu vozů, které si můžete v autosalonu (jakémkoliv) pořídit. Je jedno, na co jedou. S aktualizací softwaru na Ludicrous režim dosáhne Tesla stovky za 2,4 sekundy (údajně dokonce i za 2,2, ale sami jsme si to ještě neověřili).

Tesla zvládla přes 900 km na jedno nabití

Samozřejmě, s pedálem na podlaze a s takovým výkonem k dispozici klesá dojezdová vzdálenost vozu. Za běžného provozu by měla Tesla Model S dojet nějakých 500 kilometrů (ideálně), rekordní vzdálenost je ale někde úplně jinde – činí neuvěřitelných 901,2 km! Rekord vyžadoval jistou přípravu a také speciální podmínky. Vznikl na okruhu v Belgii a po řadě testovacích jízd, kdy se hledala optimální rychlost. Ta činí pouhých 40 km/h, což v běžném provozu není příliš reálné, ale je zajímavé zjištění, že za ideálních podmínek dokáže Model S svojí dojezdovou vzdálenost znásobit v podstatě 2x.

Přes USA za necelých 52 hodin

Začátkem července se pak dvojici přátel povedlo učinit časový rekord s elektromobilem na cestě z jednoho pobřeží USA na druhé. Trasa z Redondo Beach v Kalifornii do New Yorku, která činí nějakých 4500 kilometrů, zabrala Jordanu Hartovi a Bradlymu D’Souzouvi 51 hodin a 47 minut. Předchozí rekord přitom činil 55 hodin. Oba borci tohoto docílili díky vlastnímu odhodlání a optimální jízdě. Kvůuli jídlu stavěli v podstatě jednou a sami přiznávají, že také měli štěstí na dobré počasí i dopravní zácpy – ty nebyly v podstatě žádné.

Zdroj: Futurism, Futurism