Uhlí a ropa jsou pouhou zkratkou, budoucnost patří zelené energii

Kroutíte nevěřícně hlavou nad snahou o větší využití obnovitelných zdrojů energií? Hledáte levný zdroj tepla? Právě pro Vás jsme připravili níže uvedené řádky…

PR

13. 6. 2019

Věděli jste, že fosilní paliva v podobě uhlí či ropy jsou de fato pouhou „schránkou“ v níž je skladována energie ze slunečního záření? Slovíčko „skladována“ je velmi důležité, protože je to právě schopnost skladování a snadného přemisťování zásob fosilních paliv, co vedlo k masivnímu technickému pokroku v 18. a 19. století. Jako lidé jsme tak nikdy úplně nezanevřeli na obnovitelné zdroje energií, pouze jsme využili „zkratky“. Místo toho, abychom čekali na to, až bude objeven spolehlivý způsob skladování elektřiny z obnovitelných zdrojů, začali jsme používat fosilní paliva.

Na začátku minulého století byl elektromobil spolehlivým dopravním prostředkem

Zajímavostí je také to, že ještě na začátku minulého století, zhruba každý třetí osobní automobil byl poháněn elektrickou energií. Na spalovací motory tenkrát lidé pohlíželi jako na „něco“ hlučného a smradlavého. Nicméně, s prodlužujícími se vzdálenostmi, pro které lidé začali automobil používat, bylo nutné řešit možnost dobíjení automobilů na trase a protože lidé neznali způsob skladování elektrické energie, zvítězily spalovací motory, ropné produkty totiž skladovat umíme.

Je čas vrátit se ke kořenům

Nyní, na začátku 21. století, však máme vybudovány rozsáhlé distribuční sítě elektrické energie, disponujeme výkonnějšími bateriemi apod. a nic tedy nebrání k tomu, vrátit se k energii ze slunce, větru či geotermální energie. tj. zdrojům, jež jsou v porovnání s fosilními palivy:

  • šetrnější k životnímu prostředí,

  • levnější,

  • nevyčerpatelné,

  • dostupné všude na planetě Zemi bez nutnosti jejich převážení z jednoho konce světa na druhý.

Využívejte obnovitelné energie ve svůj prospěch

Způsoby zpracování obnovitelných zdrojů energií se neomezuje na větrné elektrárny, solární elektrárny či velké geotermální elektrárny. Například teplo si z těchto zdrojů můžete zajišťovat i Vy, ať už bydlíte v rodinném domě, podnikáte v gastronomii, pronajímáte kancelářské prostory apod. Využít k tomu můžete např.:

  • tepelná čerpadla, která budou pro vaši nemovitost vyrábět teplo z větru či geotermálního tepla,

  • rekuperační soustavy, jež budou „recyklovat“ odpadové teplo z vaší komerční nemovitosti a vyrábět z něj teplo nové. Jednat se může například o odpadové teplo z kuchyně, hotelových pokojů, bazénové vody, možnosti jsou opravdu široké a více se o nich dozvíte zde.

Tepelná čerpadla a jednotky rekuperace dnes dodávají teplo po celé Evropě budovám, jejichž velikost začíná na úrovni lodního kontejneru a končí situacemi, kdy tepelná čerpadla dodávají teplo celým městským čtvrtím.