Iron Man se rozhodl zachránit svět. Před klimatickou změnou nás zachrání technologie, tvrdí

Slavný americký herec Robert Downey Jr. se proslavil rolí Iron Mana, komiksového superhrdiny, který zachraňuje svět před nejrůznějšími hrozbami. Herec se nyní rozhodl tuto postavu napodobit.

Tomáš Vondra

8. 6. 2019

Robert Downey Jr. je muž, který se v osobním životě musel postavit řadě démonů – například své závislosti na alkoholu. Nyní se pro něj stala další démonickou hrozbou, která hrozí nejen jemu osobně ale všem lidem světa klimatická hrozba.

Zdá se, že Downeymu přirostla postava technokratického filantropa Iron Mana k srdci – navrhuje totiž pro řešení klimatické krize podobná řešení, s nimiž by přišel slavný komiksový hrdina. Když totiž vystoupil na letošní konferenci re:MARS v Los Angeles, právě na toto téma zde hovořil. Re:MARS pořádá šéf Amazonu Jeff Bezos. Downey zde vystoupil s emotivním projevem, v němž zdůraznil, že robotika, umělé inteligence a další vyspělé technologie jsou klíčem k destruktivní uhlíkové stopě, již lidstvo produkuje.

Současně oznámil, že zakládá nové hnutí Footprint Coalition, což zní jako přesně něco, co by udělal i Iron Man. „Nedávno jsem seděl u stolu se super chytrými, úžasnými experty, bylo to asi před půl rokem. A padla tam věta: S pomocí robotiky a vyspělé technologie bychom mohli zřejmě planetu podstatně, ne-li úplně, vyčistit klidně během deseti let,“ uvedl Downey v rozhovoru pro Business Insider.

Detaily zatím chybí

Downey se zatím o detailech nerozhovořil, ale krátce po jeho proslovu se na internetu objevila webová stránka tohoto projektu. Zatím toho na ní moc není, ale čtenáři se dozví podstatný fakt: Footprint Coalition by měla začít fungovat v dubnu 2020.

Downey se o tento typ technologií začal zajímat poté, co byl osloven, aby natočil sérii dokumentů o umělých inteligencích pro YouTube Red (od té doby se tato služba přejmenovala na YouTube Premium).

Při rozhovorech Downey také zdůraznil, že nejenže chce být součástí řešení problému, ale že se pokládá za část problému. „Cítím ten tichý pocit krize. Sám jsem totiž, co se týká uhlíkové stopy, noční můra – moje uhlíková stopa je kolosální...“

FOTO: Gage Skidmore/ Flickr Commons