Morgan Freeman jako zachránce včel: daroval jim 50 hektarů přírody

Jednaosmdesátiletý herec na konci března překvapil ochránce přírody i své fanoušky: proměnil svůj ranč na rezervaci pro včely.

Tomáš Vondra

6. 4. 2019

Že se Freeman o včely a včelaření zajímá, není žádným překvapením - poprvé o tom mluvil už před pěti lety v show známého amerického baviče Jimmyho Fallona. Tehdy byl v tomto oboru ještě naprostým zelenáčem, věnoval se mu pouhých několik týdnů. Už tenkrát ale projevoval nakažlivé nadšení a mluvil o nahlas uvažoval o důležitosti včel i o tom, jak zásadní je, aby přežily a aby pro ně existovalo vhodné životní prostředí. 

Bez včel to nejde 

“Existuje tu koordinovaná snaha, aby se včely dostaly zpět do přírody. Moc si neuvědomujeme, že jsou základem růstu planety, rostlin…” uvedl tehdy. Svou včelařskou kariéru začal nákupen 26 úlů, které pořídil v Arkansasu a převezl je na svůj ranč v Mississippi. Tam je zpočátku přikrmoval a zajišťoval jim dostatek potravy i tekutin, mezitím nechal v oblasti vysázet rostliny, které včely zbožňují - magnolie, levandule a další. 

Tento pozemek, který pro sebe mají jen včely, má 124 akrů - neboli 50 hektarů.

Dodal, že když mezi svoje včely vstupuje, tak nikdy nenosí speciální ochranný oděv ani kuklu, přesto ho včely zatím nikdy nepobodaly. Nepoužívá je k ekonomickému zisku, neodebírá jim med, jen se snaží, aby se jim dařilo co nejlépe a aby se co nejlépe rozmnožovaly. 

Morganův krok má význam nejen konkrétní, ale především symbolický; ukazuje, že pro záchranu přírody může něco udělat každý člověk. A jeho status hollywoodské celebrity s čistým štítem umožňuje tuto myšlenku propagovat mnohem silněji, než kdyby se ji snažil prosazovat “normální” neznámý člověk nebo nějaká nezisková organizace. 

Amerika a velký včelí problém

Včelstva ve Spojených státech jsou pod tlakem ohrožení rovnou z několika zdrojů, od klimatických změn, přes pesticidy, až po čím dál častější škůdce. Přitom úbytek včel vede k zásadním ekologickým i zemědělských problémům - bez těchto opylovačů se příroda zkrátka neobejde. 

Na podzim loňského roku jim příliš nepomohlo, že Trumpova vláda vzala zpět zákaz pesticidů, které včelstva poškozují. Šlo o takzvané neonikotinoidy, které jsou podle řady vědeckých studií prokazatelně spojené s vymíráním včel po celém světě.   

Zdroj: Science, Forbes, Life, foto Pixabay, Wikimedia Commons/ Reamronaldreagan