Nejudržitelnější hotel světa navrhli čeští architekti

Nedávno otevřený hotelový resort Zuri Zanzibar navržený českými architekty z Jestico + Whiles pro investora RSJ získal jako první hotel na světě zlatou certifikaci EarthCheck oceňující trvale udržitelný design.

TZ

4. 4. 2019

Stylový komplex, nacházející se na třináctihektarovém pozemku přímo u pláže omývané Indickým oceánem, leží v oblasti Kendwa na severozápadním pobřeží zanzibarského ostrova Unguja. Zuri Zanzibar vyniká autentickou architekturou ve stylu „African Chic“, prvotřídní gastronomií i wellness službami. Z ekologického hlediska je zárukou trvale udržitelného rozvoje a odpovědného cestování. Respektuje danou lokalitu, tamní životní prostředí a podporuje místní obyvatele. 

Hotelový resort Zuri Zanzibar byl otevřen v červenci 2018. Komplex tvoří 55 stylových bungalovů, vily a také apartmány s prostornými soukromými terasami, které poskytují dechberoucí výhled na západně orientovanou a 300 metrů dlouhou hotelovou pláž omývanou Indickým oceánem. Zuri Zanzibar je součástí globální sítě Design Hotels, ve které vyniká svými úchvatnými interiéry tvořenými kombinací moderních prvků a tradičních afrických vlivů. 

Ekologický od základů

„Zlatá certifikace EarthCheck je i v celosvětovém kontextu naprosto výjimečná. Její získání je výsledkem pětileté tvrdé práce celého početného týmu. Od samého začátku jsme na projektu úzce spolupracovali s místní komunitou a úřady, abychom návrh, s nímž jsme zvítězili v mezinárodní konkurenci a který stál na ekologickém principu, byli schopni převést do reality. Najali jsme si místního průvodce a důkladně prozkoumali dostupné materiály, kulturu i řemeslné postupy,“ komentuje Sean Clifton, ředitel pražské architektonické kanceláře Jestico + Whiles. 

 

A dodává: „Když jsme navrhli, že v místě založíme školku pro pěstování lokálních rostlin, koření a dřevin potřebných při výstavbě i následném osázení zahrad, abychom šetřili místní zdroje a nemuseli dovážet zeleň z pevniny, zaznamenali jsme několik zdvižených obočí. Nicméně naučili jsme se, jak správně pěstovat sazenice v podmínkách, kde hrozí monzunové deště anebo sežehnutí ostrým sluncem, a každý pokácený strom jsme kompenzovali náhradní výsadbou. I díky velké podpoře investora se vše podařilo realizovat a výsledkem je unikátní hotelový resort, na který můžeme být právem pyšní.“ 

EarthCheck je mezinárodní certifikační systém v oblasti cestovního ruchu, který zohledňuje nejen dopad na životní prostředí, ale také ekologický, sociokulturní a ekonomický aspekt. Pro své hodnocení používá metodu benchmarku: porovnává kvalitu a výkonnost hotelu s nejlepšími srovnatelnými provozy v praxi, přičemž v tomto směru disponuje největší databází na světě. Součástí procesu je také posouzení nezávislým auditorem. 

Pilíře zlatého úspěchu 

Podle závěrečné zprávy EarthChecku byly u hotelového resortu Zuri Zanzibar od počátku aplikovány zásady trvale udržitelného designu. Promítly se do návrhu budov respektujících původní členitost terénu a využívajících místní materiály i architektonickou tradici. 

Mezi oceněné prvky hotelů patří také velmi dobré charakteristiky spotřeby energie. V Zuri Zanzibar je spotřeba energie na jednoho hosta na noc o 52 % nižší, než je u obdobných staveb sledovaných EarthCheckem běžné. Toho je dosaženo díky využití místních zdrojů energie a instalaci méně energeticky náročných technologií včetně automatického osvětlení a systému Evening Breeze, který vytváří kolem postele mikroklima podporující zdravý spánek. Především ale systém spotřebovává o 75 % méně energie, než je obvyklé u standardní klimatizace. 

Zuri Zanzibar je soběstačný také z hlediska spotřeby vody. Pitná i zavlažovací voda pro celý komplex se získává z vlastních studní na pozemku a pomocí odsolování mořské vody. Architekti se při navrhování projektu záměrně vyhnuli trávníku, jelikož jeho pravidelná údržba by si vyžádala poměrně velkou a pravidelnou závlahu. 

Na stavbě byly také využity udržitelné materiály přímo z okolí. Písek, cement, ocel či dřevo byly dostupné v okruhu do 500 km od pozemku hotelu. 

Nechybí ani podpora místní komunity. Provoz hotelu zlepšuje základní životní podmínky v obci Kendwa prostřednictvím vzdělávání, rekvalifikace a osobního rozvoje. Jedním z komunitních programů je například projekt „Pack to Give“, který hostům umožňuje přivézt si v kufru věci, jako jsou knihy, brýle či ručníky, a ty pak přímo darovat místním obyvatelům. Zuri Zanzibar také úzce spolupracuje se společností Zanrec na založení iniciativy „Keep Kendwa Clean“, jejímž cílem je zlepšit závažný problém v podobě nakládání s odpady na ostrově. Mezi další projekty patří realizace studní s pitnou vodou v okolí Kendwy, výstavba místních škol a vedení vzdělávacího projektu v oblasti cestovního ruchu, který po vyškolení dává místním obyvatelům příležitost najít si práci v oblasti hotelnictví a pohostinství.



Zdroj: Jestico + Whiles