Na trh míří chytrá baterie pro domácnosti. Spotřebu umí řídit podle počasí

Domácnostem se rozšiřuje nabídka bateriových systémů, které se mohou postarat o jejich energetickou nezávislost. Nově na trh uvedla své akumulační zařízení společnost Siemens. Lithium-iontové úložiště kombinuje inteligentní a bezpečný energetický management s moderním designem.

TZ

30. 3. 2019

Instalace baterií do rodinných domů zvýší energetickou soběstačnost domácností. Právě akumulace elektřiny ze solárních panelů na střeše domu zajistí, že domácnost může využít vlastní vyrobenou energii i večer nebo přes noc.

Junelight Smart Battery od společnosti Siemens umí také zkoordinovat postupy prediktivního nabíjení a vybíjení v závislosti na prognóze výkonu fotovoltaického systému podle počasí a individuálním profilu spotřeby domácnosti. To znamená, že baterie je plně nabitá pouze v dobách s přebytkem fotovoltaické energie, čímž se minimalizují ztráty. Pomocí mobilní aplikace Junelight Smart App lze všechny energetické toky – od výroby přes skladování až po spotřebu a distribuci v síti – vždy sledovat v reálném čase. Skladovací kapacitu je možné kdykoliv flexibilně přizpůsobit individuálním potřebám, a to až do 19,8 kWh.

„Siemens je světovým lídrem v oblasti velkokapacitních akumulačních systémů. Díky Junelight Smart Battery se ale nyní zaměřujeme na zcela novou cílovou skupinu, reagujeme na rostoucí požadavky po čisté energii a energetické soběstačnosti domácností. Toto domácí úložiště budeme na tuzemském trhu nabízet od poloviny roku 2019,“ uvedl k nové baterii Marek Smola, vedoucí úseku Nízké napětí divize Energy Management společnosti Siemens.

Inovativní technologie

Junelight Smart Battery tvoří až šest bateriových jednotek, každá s výkonem 3,3 kWh. Systém umožňuje časově neomezenou modulární expanzi – počet jednotek lze pružně přizpůsobit změnám v chování spotřebitelů, např. po připojení tepelného čerpadla nebo kvůli nabíjení elektrických vozidel. Standardní hardware Junelight Smart Battery je vybaven všemi příslušnými připojeními pro budoucí funkční rozšíření, např. pro nové funkce aplikace nebo funkce zahrnující inteligentní řízení spotřeby. Systém umožňuje snadné postupné rozšiřování prostřednictvím aktualizací softwaru.

Junelight Smart Battery získala cenu IF Design Award 2019 za vynikající design úložné skříně i mobilní aplikace. Úložná skříň se vyznačuje výrazným plochým designem a nabízí se v bílém nebo černém provedení. Mobilní aplikace byla oceněna zejména díky inovativnímu uživatelskému rozhraní a přehledné vizualizaci příslušných hodnot energie.

Zdroj: tisková zpráva (redakčně upraveno)