Solární origami zajistí zelenou energii i lidem v panelácích. Konečně

Lidé, kteří žijí v panelácích nebo klasických městských činžácích, jsou často frustrovaní, že se nemohou zapojit do obnovitelné vlny, které v posledních letech mění svět. Solární panely se sice skvěle hodí do rodinných domků, ale pro normální „velké” domy zatím úplně vhodné nejsou.

Tomáš Vondra

21. 2. 2019

Tohle všechno teď hodlají změnit designéři z australské společnosti Prevalent. Vymysleli solární panely, které jsou použitelné právě v obyčejných bytech. Pojmenovali je Solgami, podle japonských papírových skládaček origami. Ne náhodou, právě prostorová geometrie, neboli topologie, je tím, co dělá z této technologie něco výjimečného.

Solgami nesníží světelnost v místnosti

Cíl je prostý: solární panely uvnitř oken, které budou získávat energii, ale přitom nezhorší světelné podmínky v domácnosti. Solgami toho dosahují tak, že jejich tvar dokonce zvětšuje množství světla, které se dostává do bytu - odráží se totiž pod předem definovanými úhly od panelů tak, že světelnost v bytě vůbec neutrpí.

„Chceme změnit města na místa, kde se energie vyrábí, nejen spotřebovává,” komentoval myšlenku Solgami architekt Ben Berwick, který je ředitelem společnosti Prevalent. Na vývoji prototypu spolupracuje s japonskými experty - právě Japonsko v současné době vyvíjí ty nejpokročilejší typy solárních panelů.

Pomoc s růstem spotřeby energie ve městech

Berwick argumentuje logicky: většina světové populace už dnes žije ve městech a v budoucnosti podle většiny prognóz bude tento trend ještě více růst. To znamená, že z vesnic bude potřeba dopravovat do metropolí stále více elektřiny, což je při ztrátovosti tohoto procesu nesmyslné. Kdyby si města dokázala vyrobit alespoň část energie sama, nesmírně by jim to pomohlo; i kdyby to bylo třeba jen pro klimatizace, které v našem stále více globálně teplejším světě budou potřeba pořád víc.

S myšlenkou solárních oken se samozřejmě pracovalo už dříve, nejde o nic nového. Zatím ale všechny prototypy trpěly stejným problémem: zhoršovaly světelné podmínky uvnitř, což zjednodušeně znamená, že bylo pak uvnitř mnohem méně světla. „Když dáte na okno něco, co sníží množství světla uvnitř o padesát procent, abyste tak získali trošku elektřiny, nedává to moc smysl,” uvedl Berwick. Design Solgami to ale dokáže změnit. „Solgami dělá z vašeho obýváku příjemnější místo k životu,” dodal Berwick.

Jak to celé funguje?

Tvar je založený na tom, že světlo se mezi panely, které systém tvoří, odráží tak, aby se pak dostalo do místnosti, a současně se dá z odraženého světla získat více energie. To také znamená větší odrazovou plochu, takže okna vyrobí více energie než dřívější „ploché” typy panelů.

Celý nápad má zatím jen jeden problém: cenu. Velká plocha panelu, špičková kvalita technologie i design zatím naznačují, že tohle si nebude moci (bez nějakých teoretických dotací) dovolit úplně každý.

Cenu (snad) sníží velké korporace

Cenu zatím společnost neuvedla, ale má už vytipované budoucí zákazníky: měly by to být velké společnosti, které provozují kancelářské budovy. Právě ty mají často velká okna, podle odhadů Prevalentu by mohla taková budova získávat z jejich žaluzií, pokud by jimi byla vybavená každá kancelář, drtivou většinu energie, která je potřebná pro její provoz.

Nasazení v kancelářských budovách by také mohlo do budoucna cenu této technologie snížit natolik, že by se stala dostupnou i pro běžné lidi.

Zdroj: Fast Company