Okna se speciální průhlednou vrstvou fungují jako solární panely

Nová technologie umožňuje nanést na sklo či plast speciální vrstvu, která dokáže zachytit energii ze Slunce.

Lukáš Bašta

27. 6. 2017

Ačkoliv si většina z nás představí klasické střešní solární panely, může mít tato technologie čerpající energii ze Slunce několik různých podob. Elon Musk nám představil svoje solární tašky, americký startup Solar Gaps pak pracuje na solárních žaluziích. Představte si ale, že solární panely vůbec neuvidíte. Budete koukat skrze ně, jako přes klasické okno. I na tom se dnes pracuje.

Na solárních oknech pracuje společnost s předvídatelným názvem SolarWindow. Jejím cílem je tvořit okna, která zároveň dokáží čerpat energii ze Slunce a tou zásobovat domácnost nebo kancelářské prostory. Laicky řečeno, vědci ze SolarWindow na okna nanášejí speciální vrstvu, která tuto energii dokáže zachytit. Tato technologie se přitom dá aplikovat na sklo i na ohebné plasty. 

Potenciál je tady obrovský. Jenom v Americe je k dispozici na 85 milionů budov, kde by tato technologie mohla být implementována. Bavíme se o obchodních domech, kancelářských kompl@exc@h i obytných budovách. Řešení od SolarWindow by přitom mohlo náklady na provoz 50 patrové kancelářské budovy snížit na polovinu.

Miliony oken, které přes den rozpalují sluneční paprsky a energie zatím přichází vniveč. Právě to chce SolarWindow změnit. Upravená okna jsou přitom stále průhledná a neomezují výrazně průnik světla do prostoru za nimi. Stejně tak nejnovější testy dokazují, že je technologie odolná i vůči výkyvům počasí a vydrží v letním horku i zimních mrazech.

Zdroj: SolarWindow