Seznamte se: Mr. Trash Wheel je vodou poháněný požírač odpadu

Po řece se plaví už třetím rokem a pohltil už stovky tun říčního odpadu. Ke svému chodu přitom nepotřebuje víc než vodu nebo Slunce. To je nový marylandský hrdina Mr. Trash Wheel.

Lukáš Bašta

9. 6. 2017

V americkém Baltimoru mají zvláštní celebritu. Jmenuje se Mr. Trash Wheel a jde o robotický sběrač odpadu. Zajímavé na tom je, že ke svému chodu nepotřebuje klasické palivo. Na provoz mu stačí říční proud, případně solární energie.

Mr. Trash Wheel se pak plaví po řece Jones Falls a sbírá odpad, který do řeky navál vítr nebo jej tam zahodili nezodpovědní obyvatelé či turisté. Mechanizmus odpadky z vody vyzvedne a vhodí do kontejneru. Jakmile je i ten plný, jiná loď kontejner odveze a přiveze nový.

Ani tady ale ekologické uvažování autorů projektu neskončilo. Nejenže sám Mr. je energeticky soběstačný a energii čerpá z obnovitelných zdrojů, i odpad, který sesbírá poslouží k výrobě elektřiny. A že ho není málo - rekord činí 17 tun odpadu posbíraného za jeden den.

Zvláštní bárka s obříma očima se po řece plaví již od roku 2014. Za tu dobu přitom dokázala vyzvednout na 500 tun odpadků. O svém putování navíc píše na Twitteru, kde můžete s touto výraznou marylandskou osobností i komunikovat.

Mr. Trash Wheel je tak krásnou ukázkou toho, jak mohou obnovitelné energie fungovat. Je to důkaz symbiózy přírody s technikou, která slouží jako inspirace pro další podobné projekty. Více se Mr. Trash Wheel můžete dočíst na oficiální stránce.

Zdroj: Mr. Trash Wheel