Svět hledá řešení, která zatočí s plastovým odpadem. Nejjednodušší má přitom na dosah každý

Svět hledá odpověď na otázku, jak se zbavit plastového odpadu. Možných řešení se objevila celá řada a vědci, startupový inženýři i módní průmysl stále přicházejí s novými. Přinášíme vám přehled aktuálních nápadů, jejichž cílem je poradit si jednou provždy s plastovým odpadem. Na závěr máme dva tipy, které vám mají připomenout, že podstata řešení může být vlastně úplně jednoduchá.

Kristýna Vobecká

17. 10. 2018

Je mu 24 let, pochází z Nizozemska a kvůli svému vizionářskému plánu nedostudoval vysokou školu. O Boyanu Slatovi je teď hodně slyšet, rozhodl se totiž vyčistit světové oceány od plastového odpadu pomocí svého projektu Ocean Cleanup Project.

Zázračný nizozemský mladík zachraňuje světové oceány

Ve spolupráci s týmem vědců a inženýrů vyvinul čističku, což je 600 metrů dlouhý pluh, který se přitáhne na širý oceán. Pluh má pod sebou síť sahající tři metry pod hladinu a vlivem přírodních sil sbírá plastový odpad rozptýlený ve vodě. Poté, co pluh zachytí určité množství odpadu, se síť začne stahovat a přistavená loď odpad vyzvedne a převeze k recyklaci. Celé řešení je energeticky neutrální díky využití přírodních sil.

Zkušební provoz prototypu System 001 byl spuštěn u kalifornského pobřeží na začátku září a zatím vše vypadá slibně. Projekt má však také své odpůrce, kteří tvrdí, že pluh zasáhne do mořského života a naruší jej nebo nedokáže obsáhnout všechny plasty, protože plavou ve větší hloubce. Autoři projektu však mají velké plány a do roku 2040 hodlají vyčistit 90 % světových oceánů od plastů s pomocí dalších 60 pluhů.

Z plastu zase plast

Francouzská společnost PLAST´IF přichází s jednoduchou odpovědí na naši otázku: co když je řešením problému samotný plast? Společnost vyvinula přístroj, který dokáže sám recyklovat plastový odpad (PET, polystyren a polypropylen), jenž je do něj vhozen. Přístroj plast zanalyzuje, vytřídí podle jeho typu, zpracuje a vytvoří z něj 3D vlákno. Následně z něj lze na 3D tiskárně vytvořit nové produkty.

Společnost cílí hlavně na firmy, které přístroj koupí pro své zaměstnance a ti mají při recyklaci plastů okamžitou zpětnou vazbu – vidí, jak je plast recyklován a je z něj vytvořen předmět, který si sami navolí na dotykové obrazovce. Přístroj umí vytisknout téměř cokoli – nábytek, kancelářské potřeby a další předměty v nabídce přístroje. Tuhle chytrou recyklační mašinku si bohužel nemůžete zatím pořídit domů, ale můžete zkusit přesvědčit svého zaměstnavatele, aby vám ho koupil do kanceláře. Podle webu společnosti PLAST´IF  to motivuje kolektiv.

Na plasty kolem světa!

Další francouzský projekt se vzletným a za sebe mluvícím názvem Plastic Odyssey (Plastová Odyssea) navrhuje používat plasty jako palivo, a to pomocí procesu pyrolýzy plastů. Tento proces chtějí autoři projektu demonstrovat přímo na cestě kolem světa svým plavidlem, výprava začne v roce 2020 a bude trvat tři roky.

Během této doby hodlají plastoví cestovatelé navštívit 33 přístavů na kontinentech nejvíce zasažených plastovým znečištěním – Afrika, Asie a Latinská Amerika. Zde hodlají vyčistit místní pobřeží, recyklovatelné plasty přetvořit na užitečné věci a nerecyklovatelné plasty použít jako palivo pro svou loď. Přitom z kila plastu vytvoří zhruba litr paliva. Odvážné mořeplavce můžete v jejich smělých plánech podpořit i vy, stále totiž shánějí peníze pro financování svého projektu.

Oblékněte se do plastu

Svůj plastový odpad možná budete v budoucnosti také nosit pěkně na sobě a viditelně všem na očích. Ukázalo se totiž, že plastové lahve se dají přetvořit na použitelnou látku pro výrobu oděvů. Španělská značka Ecoalf vyrábí z této látky oblečení a prodává ho do celého světa. Koupit si můžete například bundu vyrobenou z osmdesáti PET lahví nebo boty vyrobené přímo z plastu vytaženého z oceánů. Návrhářka Stella McCartney zase uvedla na trh řadu oblečení z látky ECONYL®, která se dělá z recyklovaného plastu, pet lahví a sítí vylovených z oceánů. Z ECONYLu si můžete pořídit třeba stylovou kabelku nebo tenisky.

Na závěr dva tipy na řešení, do kterých se může pustit každý z nás hned teď. Tedy pokud už tak nedělá, protože třídit odpad nebo snižovat jeho produkci je přeci tak běžné, jako si každý den čistit zuby:

Stará dobrá recyklace

Pokud by se do oceánů žádný plast nedostal, nebylo by nutné vymýšlet řešení pro jejich záchranu a omezení plastového odpadu. Tříděním a vyhazováním plastového odpadu do žluté popelnice rozhodně nic nezkazíte. Ze žluté popelnice by měl plast doputovat v pořádku k recyklaci, nikde se cestou nezatoulat a neskončit v oceánu. A pokud náhodou ano, můžeme jen doufat, že ho tam vyloví nizozemský pluh nebo se kvůli němu projede Plastová Odyssea kolem světa.

Bezobalu

Pokud chcete svou plastovou stopu snížit úplně k nule, můžete si již dnes vybrat z široké nabídky bezobalových obchodů. Plastovým obalům se můžete také vyhnout používáním sáčků ušitých ze starých záclon nebo nosit nákupy v síťovce.

Zdroje: The Ocean Clean Up, Plastic Odyssea