Slunce: nejdostupnější zdroj energie, který nasytí čistou elektřinou celý svět

Energie Slunce dopadající na naši planetu je největší příležitostí, která může v budoucnu nahradit všechny kouřící elektrárny. Solární elektřina je již dnes zdrojem elektřiny s nejnižšími výrobními náklady.

František Marčík

7. 10. 2018

Mezinárodní solární aliance (ISA) přišla s myšlenkou vytvoření světové rozvodné sítě, která by umožnila dodávat čistou elektřinu 24 hodin denně.

Solární energie vyřadí ropu

Křemíkový solární článek známe od 50. let minulého století. Především v posledních deseti letech se díky dynamickému vývoji pokročilých fotovoltaických modulů zvýšila účinnost ke 20 % a globální ceny solárních elektráren klesly o 80 %. Experti navíc očekávají další pokles nákladů, což udělá ze solární elektřiny nejdostupnější zdroj na Zemi.

Masivnímu rozšíření věří také zmíněná Mezinárodní solární aliance. Do budoucna chce toto globální sdružení solárního průmyslu usilovat o vystřídání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na pomyslné první příčce světového energetického leadera. OPEC je kartel ropných velmocí pokrývající přibližně třetinu světové produkce ropy.

Mezinárodní solární alianci (ISA ) společně založily Indie a Francie v listopadu 2015, v předvečer průlomové Pařížské klimatické konference. Její první shromáždění proběhlo na začátku října 2018 v indickém hlavním městě Nové Dillí za účasti zástupců vlád 40 zemí, včetně indického premiéra Módího a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. ISA je organizace, která vznikla na základě mezivládní smlouvy za účelem propojit 121 států bohatých na solární zdroje a navázat spolupráci v sektoru solární energetiky.

Většina ze 121 možných členských států se geograficky nachází mezi obratníkem Kozoroha a Raka, většina členů jsou státy z Afriky, Jihovýchodní Asie a Jižní Ameriky.  Sedmdesát zemí už podepsalo rámcovou úmluvu ISA a 44 z nich ji už schválilo na národní úrovni. Indie vyzvala k členství všech 195 členských států OSN. Z evropských zemí zatím o členství v ISA projevila zájem Francie, Nizozemsko a Velká Británie.

Slunce si posvítí na energetickou chudobu

Premiér Indie Módí během svého proslovu na shromáždění uvedl: „Naším snem je jeden svět, jedno Slunce, jedna přenosová síť. Pokud se tento sen naplní, budeme mít energii ze Slunce po celých 24 hodin. Jediné, co potřebujeme, je myslet jinak a zapojit představivost. Jelikož Slunce stále někde na Zemi svítí, vymýtí tento plán energetickou chudobu na celém světě.“

„ISA bude zastávat stejnou roli, jako nyní zaujímá OPEC. Roli, kterou nyní sehrávají ropné vrty, budou v budoucnu sehrávat sluneční paprsky,“ prohlásil dále Módí.

Módí také prohlásil, že Indie v blízké době připojí dalších 50 gigawattů obnovitelných zdrojů, obnovitelné zdroje bez započtení vodních elektráren budou pokrývat 20 % celkové indické spotřeby energie.

Podle Módího je nyní pravý čas investovat do výroby solárů. Investiční potenciál se podle něj vyrovná 230–260 miliardám korun. Podpůrné schéma, které Indie zavedla, umožní každý rok instalovat 2,8 milionů solárních pump o celkovém výkonu 5 gigawatt.

Společným cílem Mezinárodní solární organizace je vyvolat spolupráci členských zemí, která do roku 2030 mobilizuje investice nejméně ve výši bilionu amerických dolarů na instalaci minimálně jedné terawatty (1 000 gigawattů) výkonu solárních elektráren, tedy zhruba 500 Temelínů, a zároveň zajistí co nejnižší finanční  náklady a technologickou spolupráci na realizaci těchto projektů.

Dnešní výkon všech solárních elektráren na světě dosahuje zhruba 500 gigawattů. Do konce příštího desetiletí by tedy podíl solárních zdrojů mohl narůst trojnásobně. Solární energetika je v současnosti největším zaměstnavatelem mezi obnovitelnými zdroji. Po celém světě pracuje ve výrobě fotovoltaických panelů nebo na instalaci solárních elektráren okolo 3,4 milionu lidí.

Solární panel je také nejviditelnějším úspěchem obnovitelné revoluce v energetice. S každým zdvojnásobením produkce fotovoltaických modulů klesly ceny o více než čtvrtinu. Za uplynulých 10 let spadly ceny solárních panelů o 80 %. Další́ pokles nákladů se očekává, například analýza Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) předpovídá pokles ceny fotovoltaických modulů o 59 % do roku 2025.

Zdroj: Mezinárodní solární aliance