Podívejte se na 7 elektrických ořů v policejních službách

Hybridní nebo elektrické motory nevyzkoušeli jen policisté v Česku. Šetrná auta mají muži zákona už dávno i v dalších státech světa. Pojďme si prohlédnout, co všechno policisté provozují za elektromobily a hybridy.

František Mašek

7. 6. 2017

 

BMW i3

Tenhle elektromobil má dnes dojezd 300 km, ale až do nedávné doby měly starší modely  jen 190 km. Přesto jej policejní složky využívají v mnoha státech Evropy. Najdeme jej ve Francii, Anglii, Itálii a hlavně v Německu, kde se stal jedním ze základních pilířů modernizace vozového parku. Od letošního dubna pak zkouší tento elektrický bavorák i česká policie. Tři z nich můžete potkat například ve službách policie v Praze. (foto: BMW)

Chevrolet Volt

Tohle je plug-in hybrid, kde hlavní slovo hraje elektromotor a akumulátorová sada a pod kapotou auta je i takzvaný range extender, což je spalovací motor, který ovšem nepohání kola, ale je jen generátorem elektrického proudu. Dojezd je skoro 400 km. Používá se především v USA, v Evropě jej známe jako Opel Ampera a nasazený je především na Britských ostrovech. (foto: Bedfordshire Police)

Renault Twizy

Tohle malé městské vozítko je ideální pro městské policie. Projede všude, je mrštné, tiché a dojezd je na město dostatečných 100 km, když plného dobití se dočká za 3,5 hodiny. Dnes pracuje například ve Florencii, kde se spolupráce Renaultu a tamní samosprávy rozrostla natolik, že bylo dodáno celkem 53 vozů Twizy a 17 Renaultů Kangoo Z.E pro různé účely radnice. (zdroj: Renault)

Mitsubishi Outlander PHEV

Hybridní SUV od japonského výrobce předal na Ukrajině sám prezident značky Osamu Masuko. Celková flotila těchto aut s elektrickým pohonem bude čítat neskutečných 635 vozidel! (zdroj: auto-medienportal.net/mitsubishi)

Volkswagen e-Golf

Jedním z nejrozšířenějších elektrovozů v policejních službách je Volkswagen e-Golf. Ten dokáže na jedno nabití dojet až 300 km (od přelomu roku) a na plnou kapacitu se ze standardní zásuvky nabije za šest hodin, z rychlonabíječky s výkonem 40 kW má akumulátor 80 % kapacity za hodinu. Dnes provozují Volkswagen e-Golf Německo, Velká Británie, Francie a nově třeba také Albánie. (zdroj: auto-medienportal.net/volkswagen)

BMW i8

Policejní sportovní automobil BMW i8 nebyl jen v barvách našich ochránců pořádku. Asi nejznámější uplatnění má u dubajské policie. Ta je asi nejzámožnější na světě. V jejích barvách jezdí jako nejprostší služky Toyoty Land Cruiser. Policisté po silnicích jezdí ale i v klasických BMW 5 a na lepší poježdění mají i Bugatti Veyron. Pro BMW je tohle pocta. Ale pozor – v dubajské garáži parkuje i výše uvedený Renault Twizy! (zdroj: Dubai Police)

Tesla Model S

Tesla je nejvýkonnějším elektromobilem a je proto logické, že se auto dostalo také do hledáčku policejních složek. Tesla Model S testovala policie Los Angeles (LAPD). Využití elektromobilů zapadá do cílů města andělů rozvíjet koncept 100% obnovitelné energetiky. Tesla je letos také v hledáčku britského Scotland Yardu. Britská policie chce během roku pořídit až 250 aut s elektrickým pohonem.