Nizozemský pezplastový supermarket se může inspirovat v Česku

Spuštění prvního bezplastového supermarketu na světě vzbudilo před pár týdny velký ohlas. Jak se ale ukazuje, nizozemské prodejny Ekoplaza mají celou řadu háčků. Pro inspiraci by se ale Nizozemci mohli klidně vypravit k nám. Český projekt Bezobalu je nabídkou srovnatelný a co se řešení obalů týče, je o dost dál.

Patricie Hnátková

14. 8. 2018

Zákazníci nizozemského supermarketu Ekoplaza můžou vybírat z více než sedmi stovek „bezplastových” produktů. V regálech najdou maso, rýži, omáčky, mléčné výrobky, čokoládu, cereálie, jogurty, tyčinky a samozřejmě čerstvé ovoce a zeleninu.

700 potravin bez plastových obalů

„Vůbec nerozumím logice, proč se něco s tak malou trvanlivostí, jako je jídlo, balí do něčeho tak nesmrtelného, jako je plast,” řekl výkonný ředitel supermarketu Eric Does. „Plastové obaly na potraviny se využívají jen několik málo dní, na Zemi s námi ale budou ještě několik dalších století.”

Jak ale podotkli na serveru Tree Hugger, zabývajícím se udržitelným rozvojem a ekologií, bezplastové oddělení v obchodě Ekoplaza vzbuzuje celou řadu otázek.

Nizozemské řešení s otazníky

Předně, o zcela bezplastové oddělení nejde. Nizozemský řetězec sice nepoužívá neodbouratelné plasty, s těmi kompostovatelnými si ale příliš starostí nedělá. Pro životní prostředí je to stále mnohem lepší zpráva než balení potravin do klasických plastů. I na odbouratelné obaly je ale třeba vypěstovat například kukuřici, rostlinnou celulózu, dřevní buničinu nebo získat skořápky z krevet. Zvlášť posledně jmenovaná surovina pak jistě uvádí všechny vegetariány nebo vegany do extáze.

Jak na serveru Tree Hugger také připomínají, některé odbouratelné plasty lze namísto domácích kompostérů likvidovat pouze průmyslovým zpracováním, a tak opět končí v kontejnerech na plast.

A ještě do třetice: bio degradabilní plasty jsou sice odbouratelné rychleji. Pokud ale skončí v oceánu, což je nyní jeden z největších problémů, na hladině se kvůli své velmi nízké váze nerozkládají, a končí tak nejen na pobřežích, ale hlavně v zažívacích traktech mořských živočichů.

Česká cesta

Z výše uvedených výhrad plyne, že je snaha Ekoplazy jistě záslužná, ta opravdu správná cesta by ale stejně měla vést trochu jiným směrem. Dobrým příkladem může být český obchod Bezobalu. Dvě jeho prodejny zatím najdete v Praze a jak název napovídá, obaly (ani ty z odbouratelných plastů) tu nenajdete. Zákazníci si je zkrátka musí donést sami.

První, menší prodejna vznikla na Bělehradské ulici v Praze 2, větší prodejna, která se může rovnat klasickým samoobsluhám, je pak v Praze 6 blízko metra Hradčanská. V nabídce je přes 600 druhů potravin a vedle těch sypkých nebo sušených nechybí ani čerstvé mléčné výrobky, pult s čerstvým chlazeným sortimentem, jako jsou sýry, pomazánky nebo třeba máslo či olivy. Nedílnou součástí nabídky je čerstvé pečivo a sezónní ovoce a zelenina.

„Plány do budoucna máme velké,” řekla Obnovitelně ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková. „Už nyní díky grantu od Ministerstva životního prostředí pořádáme školení pro obchodníky s cílem předat know how bezobalového konceptu prodeje, a rozšířit tak „zero waste” prodejny do celé republiky.”

Podle jejích slov se v centrále Bezobalu přemýšlí nad další prodejnou, která by mohla disponovat ještě širším sortimentem. Do budoucna plánují i velkoobchod, který by dovoloval nejen nakupovat zboží od dodavatelů ve větším objemu a tedy i ušetřit ještě více obalů, a zároveň zprovoznit rozvážkovou službu. K té je ještě ale nutné domyslet systém vratných obalů, který by byl smysluplný.

Zdroj: The Guardian, Tree Hugger, Bezobalu