Proč jsou tak nesnesitelná horka? Může za to 7 chyb, které jsme udělali

Že je současná vlna veder děsivá a jen těžko snesitelná, vidí každý. A konečně se také začínají hledat viníci.

Tomáš Vondra

9. 8. 2018

Viníka současných veder je velmi snadné najít – jsme to my všichni, každý z nás, kdo jsme součástí moderní civilizace. My všichni jsme udělali obrovské množství chyb, které se nám teď vrací – a podle matematických modelů klimatických vědců nás čekají ještě mnohem horší věci. Letošní léto je zřejmě jen nenápadná ukázka toho, co nás všechny čeká, pokud se rychle nevzpamatujeme a neuvědomíme si, co je opravdu důležité.

Chyba číslo 1: Není zdroj jako zdroj

Uvěřili jsme ekonomickým liberálům, kteří nám tvrdili, že voda, půda nebo les jsou zdroje jako každý jiný, Současný ministr životního prostředí Brabec tento problém nedávno trefně nazval „syndrom Klaus“. Voda a půda jsou ale zdroje, které jsou tak důležité, že bez nich zemřeme. A když dojdou, je prostě utrum, konec. Pokud chceme jít jako civilizace dál, je nutné některé zdroje začít chránit všemi silami.

Chyba číslo 2: Beton není kámoš

Betonová lobby nejsou jen nějací miliardáři, kteří si cpou kapsy penězi ze stavby domů. Jde o obrovský průmysl, ve kterém pracují desetitisíce slušných a pracovitých lidí – o to smutnější je, že právě betonáři nesou za nesnesitelná vedra tak obrovskou zodpovědnost. Obklopili jsme města obřími halami, krajinu rozsekali na dílky dálnicemi, louky přeměnili na parkoviště a parky na náměstí. A divíme se, že ten beton teď akumuluje teplo a z měst se stávají tepelné ostrovy, kde trpí cokoliv živého.

Chyba číslo 3: Uhlí a ropa nesou problémy

Tohle je hlavní problém všeho, není třeba si nic nalhávat. Laciná energie z fosilních paliv z nás udělala lenochy, které odveze auto i na nákup vzdálený 100 metrů. Pohodlně ohřátá voda, v létě klimatizace - díky energii z fosilních paliv jsme si mohli dovolit ignorovat klimatické extrémy déle, než jsme měli. A každá další tuna vytěženého a spáleného uhlí nebo ropy přitom jen dál zhoršovala změnu klimatu. Výsměch obnovitelným zdrojům byl omyl, který nás bude pořádně mrzet.

Chyba číslo 4: Trh toho moc nevyřeší

Spolehnout se na to, že většinu problémů vyřeší trh, byl omyl. Vidíme to nejen na exploataci zdrojů, ale také ve městech – velkým developerům šlo vždy primárně o zisk, ideologickým politikům zase jen o pracovní místa. Že se v okolí těch úžasných nových staveb nedá žít, protože kolem není nic zeleného, nic, co by odvádělo nebo kompenzovalo teplo, to vlastně byl vždy „problém někoho jiného“.

Chyba číslo 5: Zbavit se přírody byla fatální chyba

Současná vlna veder likviduje pole, pastviny, zvířata i rostliny. Vědci nyní popisují, že krajina, která je „přirozená“, tedy jsou v ní velcí býložravci a šelmy, je mnohem odolnější vůči změnám klimatu i vlnám veder. Například se ukazuje, že pastviny vypásané zubry a pratury jsou odolné proti požárům. Tato zvířata totiž jako jediná umí sežrat i sušinu, která jinak hrozí požárem.

Chyba číslo 6: Nevěřili jsme vědcům

Tato vlna veder není nic nového, tedy ne pro veřejnost, ale pro vědce. Experti z mnoha oborů ji řadu let předvídali, desítky let navrhovali nástroje, jak jí předcházet, nebo ji alespoň dokázat přežít. Byli ignorováni jako „proroci zkázy“, případně rovnou podvodníci nebo blázni přivolávající apokalypsu. Nastal čas dát těmto expertům slovo, ukázalo se, že měli ve všem pravdu.

Chyba číslo 7: Uvěřili jsme, že politika je jen hra

Politika a politici mají obrovskou a pozitivní moc měnit svět k lepšímu. Bez nich to nejde, i když se nám to nemusí líbit. Chtěli jsme po politicích, aby nám dali dost peněz na dobré zahraniční dovolené, oni to splnili. Dokázali dostat do České republiky firmy, které tu platí tolik daní, že se máme dobře a opravdu trávíme na zahraničních dovolených víc času než většina jiných obyvatel Evropy. Ale naše vlastní země mezitím zaniká – schne, je vytěžována a její půda mizí. Jen politici mohou tento stav napravit – ale musí dostat od voličů správné zadání.