Irsko je první zemí světa, která dala sbohem fosilním palivům

Letošní léto vstoupí do dějin přechodu na obnovitelné zdroje velmi výrazně. Stalo se totiž něco, na co mnoho lidí netrpělivě čekalo a čeho se řada korporací o to více bála. První země světa se rozhodla skoncovat s fosilními palivy.

Tomáš Vondra

4. 8. 2018

S návrhem na tuto změnu přišel nezávislý politik Thomas Pringle, podporu pro něj našel napříč všemi ostatními stranami. V polovině července byl pak zákon schválen.

Byznys s fosilními palivy přijde o 200 miliard

Nejde o nějaký fanatický nesmysl, který by Irsko nutil, aby od srpna tamní lidé přestali zničehonic používat uhlí. Tento zákon říká, že irský Strategický investiční fond, který pracuje s hotovostí ve výši přes 10 miliard dolarů (přes 200 miliard korun) se má co nejdříve zbavit veškerých svých investic do byznysu s fosilními palivy. V tomto segmentu má fond v současné době investováno kolem 370 milionů dolarů (asi šest miliard korun).

Éamonn Meehan z Trócaire, neziskové organizace zřízené katolickou církví, uvedl, že jde o výsledek dvou let intenzivní práce. Pro Irsko se podle něj jedná o přelomové rozhodnutí, doposud totiž proti změnám klimatu a závislosti na fosilních zdrojích nedělalo dost - v červnu se ocitlo na předposledním místě v Evropě na seznamu zemí podle jejich přístupu ke klimatickým změnám.

„Vlády nesplní své závazky k cílům Pařížské konference, pokud budou nadále financovat, a tím podporovat průmysl fosilních paliv,” komentoval výsledek hlasování Gerry Liston z neziskové organizace Global Legal Action Network. „Státy celého světa by teď měly rychle Irsko následovat a stáhnout své investice z průmyslu fosilních paliv,” dodal.

Co to znamená?


Jedná se zásadní krok pro celý svět. Průmysl fosilních paliv je napojený na státní investice, díky nimž se otevírají nové doly, probíhá geologický průzkum a podobně. Pokud k takovým akcím nedojde, bude celé odvětví ropy a uhlí odříznuto od pro něj životadárných zdrojů a stane se nekonkurenčním.

Současně si tyto státní fondy uspořené peníze nenechají, nezašijí si je do slamníku. Budou je investovat a je velmi pravděpodobné, že místo špinavého a planetu ohřívajícího uhlí je budou dávat třeba do obnovitelného průmyslu, případně do zařízení, která pomohou Irsko ochránit před následky klimatických změn.