Elon Musk zase boduje. Tohle všechno se mu povedlo za posledních 10 dní!

Máte pocit, že nic nestíháte a je toho na vás moc? Tak to ani nečtěte tento článek. Elon Musk udělá za deset dní takové věci, které většina z nás nezvládne ani za celý život.

Lukáš Bašta

10. 8. 2017

Elon Musk má prsty ve společnostech Tesla nebo SpaceX a mezi jeho hlavní cíle patří dostat lidi na Mars a ten kolonizovat. Ačkoliv možná nesníte o tom, že byste pobíhali po povrchu Rudé planety (v třetinové gravitaci oproti té naší), jeho práce má dopad i na „obyčejné“ pozemšťany.

Co se Elonovi povedlo v posledních deseti dnech?

Tesla Model S má za sebou další rekord v dojezdu na jedno nabití. Dvojici Italů se povedlo s Teslou najet více než 1000 kilometrů, aniž by museli zastavit a dobíjet baterii. Samozřejmě, nebylo to jen tak. Aby mohli ujet trasu dlouhou 1078 kilometrů, museli optimalizovat styl jízdy i rychlost. Vůz tak jel 40 km/h a rekord zabral nějakých 24 hodin. Dvojici řidičů se tak povedlo překonat měsíc starý rekord z Belgie.

Díky efektivnější výrobě Modelu X klesla jeho cena o 3000 dolarů. SUV od Tesly ve verzi 75D tak můžete pořídit o 75 tisíc korun levněji. Alespoň v Americe. Tesla Model X šla do distribuce v roce 2015 a mezi signifikantní prvky patří zádní pár dveří, které se otvírají směrem nahoru. Důvodem k tomuto kroku údajně bylo, že Elon Musk nemohl najít vůz, ve kterém by se dalo dobře manipulovat s dětskou sedačkou.

Tesla Model Y dorazí na trh dříve, než se plánovalo. Může za to fakt, že část architektury nového vozidla bude totožná s Modelem 3, který začal z výrobních linek sjíždět teprve před několika týdny. Tesla Model Y bude kompaktní SUV, a ačkoliv bude s Modelem 3 sdílet jisté prvky, Elon Musk slibuje, že půjde o vůz, jaký jeho automobilka ještě nevyrobila.

Doprava budoucnosti – Hyperloop má za sebou další důležitý milník. Přepravní kabina Hyperloop One překonala rychlost 300 km/h. To je sice ještě daleko od avizovaných nadzvukových rychlostí, ale rekord naznačuje, že se vše ubírá správným směrem. Navíc zcela logicky, další Muskova společnost The Boring Company vrtá tunely pod Los Angeles i proto, aby tam mohl svištět jeho Hyperloop.

Co se mu povedlo v minulosti?

Solární tašky od Tesly vyprodány. Je tomu několik týdnů potom, co Tesla zahájila prodej slunečních tašek Solar Roof, a už nyní hlásí, že má vyprodáno do konce roku. Nás Evropany tohle příliš trápit nemusí, tašky by se měly mimo USA začít prodávat až za rok, i tak je ale zájem o jeho hezké a zároveň funkční střechy enormní. O Solar Roof jsme více psali zde.

Raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala a přistála. Kromě Tesly se tak daří i společnosti SpaceX. Doby, kdy Muskovi vybuchovala jedna raketa za druhou, jsou zapomenuty. Dnes létá do vesmíru pravidelně a pravidelně se svými nosnými raketami přistává, jako se tomu stalo 3. června. Cílem je tyto rakety používat opakovaně místo toho, aby shořely v atmosféře nebo vybouchly na zemi...

Modul Dragon znovu dorazil k ISS. To je Muskův nejnovější milník. Že SpaceX použil k letu stejnou raketu, to už tady bylo, nicméně nyní poprvé použil znovu dopravní modul Dragon. Ten na ISS 5. června dopravil 2 700 kg zásob a technického vybavení. V seznamu položek bychom našli speciální solární panely ROSA nebo zařízení NICER na pozorování neutronových hvězd. Modul přitom do vesmíru letěl již v roce 2014.

Přijde vám to málo? Elon Musk ještě stihl vyplísnit Donalda Trumpa. Americký prezident se nechal slyšet, že odstoupí od Pařízšké dohody o klimatu. Elon Musk, kterého Trump jmenoval jedním ze svých poradců, tak na celou věc reagoval odchodem. Situaci komentoval na svém Twitterovém profilu následovně: „Opouštím prezidentskou radu. Změna klimatu je skutečná. Odejít z Pařížské dohody není dobré pro Ameriku ani svět.“