Jádro je nesmyslně drahé oproti solární energetice, říká bývalý šéf Mezinárodní energetické agentury

Nobuo Tanaka vedl Mezinárodní energetickou agenturu (IEA) před 10 lety. Tehdy se respektovaná mezinárodní instituce ve svých scénářích spoléhala na rozvoj jaderné energetiky. Dekádu po té se zdá, že si i konzervativní energetik všiml globálního úspěchu obnovitelných zdrojů.

Martin Sedlák

1. 8. 2018

Koncem července přinesl japonský deník Asahi Šimbun zajímavé postřehy z odborného sympozia, které se uskutečnilo v Tokiu. Nobuo Tanaka dle zmíněného deníku v rámci svého příspěvku srovnal ekonomiku jaderných reaktorů a solárních elektráren. Jaderná energie z toho podle Tanaky vychází jako naprosto „nekonkurenceschopná“.

„Byl jsem velmi šokován, když jsem slyšel, že IEA říká, že se solární energie stává nejlevnějším zdrojem výroby elektřiny v řadě zemí,“ citoval deník Asahi Šimbun Tanaku. „Výstavba nové jaderné elektrárny je nesmyslně nákladná, protože náklady na stavbu jednoho jaderného reaktoru budou stát více než 1 bilion jenů (přibližně 200 miliard korun),“ dodal Tanaka. „Je to naprosto nekonkurenceschopné.“

Obrat během pouhé dekády

IEA právě pod vedením Nobua Tanaky připravila před 10 lety scénáře, které ukazovaly možnosti řešení změn klimatu. Jako nástroje pro náhradu fosilních paliv měly vedle technologií ukládání uhlíku pod zem nastoupit obnovitelné zdroje a právě jaderné reaktory. IEA tak například předpokládala, že se jaderná energetika stane do roku 2030 třetím nejvýznamnějším zdrojem energie na naší planetě, do roku 2050 pak měl její podíl narůst na čtyřnásobek.

Nobuo Tanaka pak pro deník Spiegel vysvětloval, co by to znamenalo: „Na základě našich výpočtů, abychom dosáhli cíle snížit emise oxidu uhličitého na polovinu do roku 2050, by se každoročně muselo postavit kolem 17 500 větrných turbín po celém světě, 55 uhelných a plynových elektráren by muselo být vybaveno zařízeními na zachytávání uhlíku a bylo by zapotřebí vybudovat 32 nových jaderných elektráren.“

V případě obnovitelných zdrojů se tempo růstu nastartovat podařilo. Například loni přibylo 52,6 tisíc megawattů nových větrných turbín a 100 tisíc megawattů solárních elektráren. Navyšování množství jaderných elektráren o více než 30 nových reaktorů ročně se během uplynulé dekády nepodařilo dosáhnout nikdy.

Cena fotovoltaických panelů klesla během uplynulých 10 let o zhruba 80 %. Například v Německu se pomocí aukcí nových kapacit solárních elektráren dostali u nových projektů na cenu okolo 40 eur za megawatthodinu. Cenu jaderné elektřiny pak symbolicky ukazuje britský projekt garantovaných výkupních cen pro reaktor Hinkley Point C ve výši 92.50 liber za megawatthodinu (109 eur).

Zdroje: Asahi, Der Spiegel, World Nuclear Report