Hrnky z odpadu i inovativní solární baterie. Tohle je nejlepší design roku 2018

Red Dot Award je každoročně udělovaná cena německým Design Zentrum sídlícím v Essenu pro nejlepší produktový a grafický design. Také v letošním roce vybrala odborná porota z více než šesti tisíc přihlášených produktů ty nejlepší v různých kategoriích a my vám přinášíme výběr z vítězů produktového designu, kteří se zaměřili na inovativní řešení s ekologickým či udržitelným přesahem.

Kristýna Vobecká

29. 7. 2018

Solární minimalista

Minimalistické řešení pro ukládání solární energie přináší německý produkt sonnenBatterie. Svým designem velmi jednoduchá baterie ukládá solární energii k pozdějšímu využití. Energii z baterie lze také sdílet s dalšími uživateli pomocí sítě. Podle porotců Red Dot Award se jedná o řešení, které je dobrým příkladem čistého designu se zaměřením na inovativní technologický přístup.



Pro zajímavost: projekt sonnen má také českou stopu: svůj podíl v sonnen si v roce 2015 koupila česká energetická skupina ČEZ. Globální úspěch produktu pak symbolizuje například úspěch sonnen v nabídce bateriových úložišť pro novou výstavbu tří tisíc domů v americké Arizoně.

Nový rozměr kávy

Přestože by život bez kávy byl smutný a prázdný, i výroba a pití tohoto životabudiče produkuje značné množství odpadu. To však řeší inovativní produkty Kaffeeform z Berlína. Pro výrobu hrnků na kávu jako vlajkového produktu využívá zbytkové kávové sedliny, kterou využitím polymerů spojuje do materiálu připomínající mramor a vonící po kávě. Tento materiál vznikl po letech vývoje a testování, je odolný vůči vodě, recyklovatelný a výrobky z něj lze umývat také v myčce. Podle poroty Red Dot Award přináší Kaffeeform řešení pro využití odpadu, který byl doposud přehlížený, a jejich produkty jsou velmi lehké a příjemné pro používání. Využití odpadu z kávy pro výrobu obalů pro její uchovávání je vskutku inovativní myšlenkou.

Dobití elektromobilu do tří minut

Pro všechny majitele elektrických aut je určena nabíječka NIO Power Home slibující zajištění komplexního a rychlého dobití elektrovozů. Součástí nabíječky je tzv. systém Power Swap, který slibuje nabití článků elektrického SUV NIO ES8 za pouhé tři minuty, a Power Mobile, což je systém umožňující nabití baterie energií na ujetí 100 kilometrů už po deseti minutách nabíjení. Nabíječka ohromí futuristickým designem, uživatelskou jednoduchostí a barevným podsvícením indikujícím stav nabíjení.

Taška na pleny pro ekorodiče

The Green Label Benta Bag je přebalovací taška vhodná pro všechny ekologicky smýšlející rodiče s citem pro módu. Taška německé společnosti Lässig GmbH je vyrobena z materiálu Repreve, což jsou recyklovatelná polyesterová vlákna z plastových lahví zpracovaná speciální technologií Ripstop, díky níž je materiál robustní a vhodný pro výrobu tašek. Benta Bag je tak odolná, dobře vypadá a přitom je vyrobena šetrným způsobem.

Skladné řešení pro pohyb ve městě

Rychlé přesuny v městské džungli zajistí hybrid skatu a koloběžky německé výroby stæp. Inovativní koloběžka bez rámu, díky čemuž je jednoduchá na složení a lehká při přenášení, je ideální do města k přesunům na krátké trati a pohybu ve veřejné dopravě. Kola jsou přitom odpružená a relativně velká, takže jízda na koloběžce není náročná a umožňuje příjemnou plynulou jízdu téměř všem věkovým skupinám po městské dlažbě i v terénu. Stæp nabízí řešení jak na elektrický pohon (váha 11 kg), tak klasickou verzi s nižší vahou 6 kg. Koloběžka může znamenat budoucnost městské mobility pro všechny, kteří neradi čekají v zácpách a přepravují se rádi svižně a bez nehod.

Ořechové máslo snadno a rychle

Nejen vegani a vegetariáni ocení heyqnut – drtič ořechů slibující výrobu 100% ořechového másla ze 100 % vložených ořechů ekologicky a nekomplikovaně. To vše díky keramickému drtiči a odolnému tělu výrobku ze dřeva a oceli. Z oleje vznikajícího při drcení ořechů se přímo vyrobí máslo, a není tak nutné přidávat žádné další ingredience. Porota soutěže také ocenila, že drtič je lokálního původu, tedy vyrobený přímo v Německu.

Na festival se stanem z lepenky

KarTent je jednorázový stan nizozemské firmy Smurfit Kappa Benelux vyrobený pouze z lepenky, která je 100% recyklovatelná, a přináší udržitelné řešení pro omezení odpadů na letních festivalech. Stan byl již testován na 150 akcích, a to dokonce za silného deště. Návštěvníci festivalů sebou nemusí vláčet své stany, protože řešení KarTent je k dispozici již na místě. Stan zabere málo místa, je skladný a po akci připraven k přímé recyklaci.

Tepelné čerpadlo budoucnosti

Získávání tepla pro domácnosti pomocí tepelných čerpadel bude jistě energetickým řešením budoucnosti. Dynamické výměnné čerpadlo BW I německé firmy Kermi v sobě snoubí uživatelskou přívětivost, prostorovou nenáročnost a vysoký výkon. Čerpadlo určené pro jednu až dvě domácnosti při svém výkonu vydává minimum zvuku. Energii pro svůj provoz získává přímo ze země a ohřívá vodu v domě určenou na pití a na topení, v létě může naopak sloužit pro chlazení obytného prostoru. Ovládání čerpadla pomocí digitálního displeje s ikonami je uživatelsky velmi jednoduché a příjemné.