Supervýkonný závoďák od Tesly zbořil okruh v Barceloně. Podívejte se!

Na okruhu ve Španělsku se představila sportovní verze Tesly S. Závodní elektromobil s označením EPCS V2.3 Tesla P100DL se po okruhu Barcelona-Catalunya projel v rámci přípravy na šampionát elektrických sportovních aut Electric GT, který se zastaví v deseti evropských městech. A vlastně nás vůbec nepřekvapuje, že nejen jezdcům, ale i přítomným divákům a novinářům spadla ze závodní Tesly čelist.

Patricie Hnátková

23. 7. 2018

EPCS V2.3 Tesla P100DL je finální verze speciálu určeného k závodění, kterou společnost Elona Muska odtajnila už na počátku března na mobilním veletrhu MWC v Barceloně. A je také nesporné, že jde o vůbec nejvýkonnější Teslu.

Na stovce za 2,1 vteřiny

Z nuly na sto kilometrů zrychluje za 2,1 sekundy, což je třikrát vyšší zrychlení, než nabízela předprodukční verze elektromobilu. Co se vozů Tesla týče, o tak závratný parametr ale nejde: už loni společnost představila Model S P100D, který se při zapojení Ludicrous updatu dostane na stovku za 2,28 vteřiny. Nejvyšší rychlost nové závodní Tesly je pak 250 kilometrů v hodině, což je pro tyto vozy opět poměrně standardní maximálka.

Sporťák je osazený závodními pneumatikami P ZERO™ od Pirelli, které byly navržené tak, aby dokázaly zvládat působivých 778 koní pod kapotou (585 kW) i točivý moment 995 Nm.

Tesla se také chlubí stokilowatovou Li-ion baterií, největší, co se závoďáků poháněných na elektřinu týče. Dojezd je pak devadesát kilometrů na jedno nabití, což je v této disciplíně celkem neslýchané.

Model EPCS V2.3 Tesla P100DL je vůbec první, který byl závodníkům série Electric GT doručen k testování. „Je pro mě ctí, že můžu být součástí pokroku v motosportu, kdy se tato disciplína stává ekologicky šetrnou. To nejdůležitější ale je, že se ukazuje, že skutečně výkonné závodní elektromobily nejsou sci-fi, ale realita roku 2018,” řekla po první zkušební jízdě závodnice Emma Kimiläinenová.

Elektrická budoucnost motosportu začíná teď

„Sportovní Tesla je přesně ten typ závodního auta, které nám dovolí ukázat potenciál závodění elektromobilů. To, jak by mohla vypadat budoucnost motosportu, má díky Tesle velmi konkrétní obrysy,” nechal se slyšet ředitel série závodů Mark Gemmell.

Turnaj Electric GT zavítá během následujících měsíců celkem do deseti evropských měst. Krom Španělska se závody uskuteční i v Nizozemí, ve Francii, Portugalsku, Velké Británii a také pro nás nejbližším Německu. Turnaj začne letos v listopadu a skončí v říjnu 2019 s tím, že na norimberském okruhu se Tesly představí na konci června 2018.

Zdroj: Electric GT, The Checkered Flag

Podívejte se na EPCS V2.3 Tesla P100DL v akci.