Turbína velká jako kuchyňský stůl by mohla přinést revoluci

Vědci a inženýři ze společnosti GE Global Research představili turbínu, která by mohla zásobovat energií více než 10 000 domů. To ale není nejzajímavější. Ještě důležitější je totiž její potenciál vyřešit světové energetické výzvy. Jak to?

Tomáš Vondra

3. 7. 2018

Klasické turbíny, které vyrábějí energii, jsou obří, váží tuny a roztáčí je pára. Tahle nová je ale velká asi jako váš pracovní stůl, váží jako průměrná česká žena (tedy 68 kilogramů) a místo páry ji pohání oxid uhličitý. Přesně ten plyn, který způsobuje změny klimatu.

„Tento kompaktní stroj nám umožní dělat naprosto neuvěřitelné věci,” raduje se z projektu jeho hlavní inženýr Doug Hofer z New Yorku. „Svět hledá čisté a přitom účinné zdroje energie. Koncepty, které s naší turbínou zkoumáme, pomáhají řešit oba problémy.”

Současný stav turbíny umožňuje, aby měla okamžitý výkon asi 10 000 kilowattů, ale autoři projektu už se snaží tuto technologii vylepšit tak, aby dosahovala až 500 megawattů - to je dostatečné množství na to, aby zásobovala energií celé město.

Jak to funguje?

Oxid uhličitý se musí udržovat pod extrémním tlakem a za vysokých teplot (až 700 stupňů Celsia). V těchto výjimečných podmínkách se jeho skupenství pohybuje mezi plynným a tekutým a hmota nabývá velmi pozoruhodných vlastností. Turbína pak odčerpává energii, asi polovinu tepla přemění na teplo, které se mechanicky stane energií.

Design turbíny je velmi minimalistický, takže se s ním snadno pracuje. Jednoduše se odstaví a zase zapne, takže nemá dosavadní nevýhody solárních nebo větrných elektráren. Výsledkem je turbína schopná vyrábět energii efektivněji a udržitelnějším způsobem než starší modely.

A co klima?

Určitě vás napadne, že všechen ten oxid uhličitý se určitě uvolní do atmosféry a ještě tak zhorší globální změny klimatu. Ne, i tohle mají v GE vyřešené, celý systém totiž funguje jako uzavřená smyčka. Oxid uhličitý v něm tak může obíhat stále dokola. Zchladí se a je zase schopen dalšího použití.

Po vědecké stránce stojí za projektem experti z Massachusetského technologického institutu (MIT), což je dlouhodobě jedna ze tří nejlepších světových univerzit - i to dodává myšlence věrohodnost.

Co bude dál?

Autoři projektu věří, že může být úspěšný i komerčně, proto v současné době vyjednávají s několika americkými vládními energetickými agenturami o pilotním projektu, který by ukázal, zda je turbína schopná fungovat v reálném provozu.

Zdroj a foto: Futurism