Nápad za milion dolarů. Vědci přišli na to, jak nahradit plast

Je sice skvělé, že Evropa stále rychleji přechází na obnovitelné zdroje, ale pokud se utopíme v plastovém odpadu, k ničemu nám to nebude.

Tomáš Vondra

25. 6. 2018

Vyřešit problém s plastem, který například v obalech stále neumíme nahradit, se pokouší řada vědeckých týmů na světě. Na letošním Světovém ekonomickém fóru v Davosu byla vyhlášena cena Circular Materials Challenge a představeni její vítězové. Vědci dostali za úkol zkusit naznačit, čím nahradit obaly pro všechny ty čokoládové tyčinky, bonbony, polévky, salámy a další spotřební zboží.

Každý z pěti vítězů dostane odměnu 200 000 dolarů, tedy podíl z celkového milionu, který byl do soutěže věnován sponzory. A současně se stane členem ročního projektu, který financuje a organizuje nezisková společnost Think Beyond Plastic.

Proč?

Autoři soutěže jsou si dobře vědomi toho, jak velký problém má naše civilizace s plastem - je prakticky všude, asi osm milionů tun ho ročně pronikne do světových oceánů. Nedaří se ho dostatečně recyklovat, jeho pálení je zase mrhání fantastickým neobnovitelným zdrojem.

„V nové plastové ekonomice se plasty nikdy nestanou odpadem, ani neproniknou do oceánů,” věří Ellen MacArthurová, která za neziskovou organizací stojí. „Vítězné inovace ukazují, co je možné, když se dodržují principy obnovitelné ekonomiky. Odstraňování a zpracování plastových odpadů už nestačí, musíme hrát v této krizi aktivnější roli. Je třeba začít léčit příčiny nemoci, nikoliv její symptomy.” A kdo cenu letos dostal? Seznamte se s vítězi.

University of Pittsburgh: Jak udělat nerecyklovatelný plast recyklovatelným

Vědci a studenti z pittsburské univerzity využili nanotechnologie k tomu, aby vytvořili recyklovatelný obalový materiál, který je vytvořený z vrstev jiných materiálů. Současné obaly jsou mnohdy tvořené více vrstvami z různých hmot, což komplikuje jejich recyklaci. Pittsburší přišli na to, jak vytvářet vrstvy s odlišnými vlastnostmi z jednoho materiálu (polyethylenu), což výrazně usnadní recyklaci. Jsou totiž schopní na nano-úrovni měnit jeho vlastnosti tak, aby byly pro různé vrstvy jiné.

Aronax Technologie: lepší izolace vlhkosti

Aronax Technologies ze Španělska si posvítili na to, jak aplikovat magnetické aditivum do recyklovatelných plastů. Díky němu by se mohly dát použít i u balení potravin, které se zatím musí balit do plastů nerecyklovatelných - týká se to například kávy.

Full Cycle Bioplatics, Elk Packaging a Associated Labels and Packaging: kombinace nemožného

Výše uvedné firmy spojily své síly a navrhly zkombinovat kvalitní obnovitelné materiály, vedlejší produkty zemědělství a zbytky potravin. Výsledná hmota je špičkově recyklovatelná, odolná a hodí se jako materiál na sáčky a pytle.

VTT: finská cesta

Finské technologické centrum VTT přišlo s materiálem, který pochází také z vedlejších materiálů, které vznikají při zemědělské činnosti a dnes pro ně nemáme využití. Finové jsou schopní zkombinovat několik těchto materiálů dohromady a výsledkem je obal, vhodný například na potraviny, které nepotřebují dlouhou výdrž.

Fraunhofer Institut ISC: německý trik

Německý Fraunhofer Institut ISC dokázal vyrobit látku, kterou se dá pokrýt nerecyklovatelný plast a ona ho učiní recyklovatelným.

Zdroj a foto: Dezeen