Solární energie v podání studentů designu. Podívejte se (I. díl)

Studenti 4. ročníku oboru Průmyslový design ve strojírenství z Ústavu konstruování na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně vypracovali pod vedením Anny Vávrové originální přístupy využití solárních článků pro usnadnění běžného dne každého z nás. Seznamte se s jejich pracemi.

Studenti VUT

20. 6. 2018

Pokud vás návrhy studentů zaujmou, na Facebooku nám napište do komentářů, který se vám líbí nejvíc.

Sunshine: vždy vychlazené osvěžení

Autor: Marek Vávra

Koncept přenosné lednice Sunshine využívá pro svůj chod sluneční energii. Jednoduchý design tak kombinuje tradiční funkci s moderní technologií, která umožňuje čerpat energii ze slunce. Energie je získávána prostřednictvím solárního panelu umístěného v zadní části lednice. Ten je možné díky polohovatelnému madlu jednoduše nastavit do polohy, ve které lednici maximálně zastiňuje a chrání tak před přímým sluncem.

Zároveň však také získává co největší množství slunečních paprsků pro svůj pohon. V případě, kdy je potřeba s lednicí cestovat, panel se jednoduše složí a umožní tak snadnou manipulaci s ní. Lednice celkem pojme čtyři láhve o objememu 1,5 litru nebo osm půllitrových plechovek. To lednici činí ideálním společníkem třeba pro plážový piknik nebo zahradní grilování.

Origami: solární skládačka pro váš tablet

Autor: Kateřina Vejrostová

Origami je pouzdro na tablet se solárním nabíjením. Obsahuje celkem pět solárních panelů trojúhelníkového tvaru, které nabízí po rozložení dostatečně velkou plochu pro absorpci slunečního záření, jehož energie přímo zásobuje tablet krytý Origami pouzdrem. Zároveň toto tvarování umožňuje variabilní polohování tabletu do více než pěti poloh. Fixaci hlavního pantu pouzdra Origami zajišťuje pět magnetických tyčinek s vertikálními drážkami.

Materiál použitý k výrobě pouzdra je dřevo a filc, přičemž tyto použité materiály jsou samy o sobě zajímavým vizuálním řešením tohoto produktu. Barva pouzdra tak vychází z dřevěného dekoru, který není potlačen výrazným barevným krytím. Pouzdro je díky svému minimalistickému provedení vhodné do každé kabelky, najde své využití jak v městském parku, tak v lese pod stanem.

BabyCargia: dětský kočárek na solární pohon

Autor: Lukáš Šimala

BabyCargia je dětský kočárek, který využívá solární panely. Získaná energie může být využita pro dobíjení elektrických zařízení nebo pohon kol. Energie ze solárních panelů je uložená v akumulátoru, který se nachází v úložném prostoru v zadní části. Zařízení zde může být také umístěné v době dobíjení. V případě pohybu do kopce je aktivovaný pohon zadních kol, což snižuje sílu, již musí uživatel k pohonu využít. Podobně se tato funkce aktivuje i při jízdě z kopce.

Střecha je z pevných solárních panelů a perforované textilie. Podobně jako papír je její tvar inspirovaný skladatelnými strukturami. Solární panely jsou umístěné v horní půlce, aby zachytávaly co nejvíc přímého slunečního záření. Soubor panelů tvoří tvar polokoule, takže zachytává sluneční paprsky v každém směru jízdy. Takto se zajistí stálý přísun energie.

Charging Hood: nabíjecí kapuce

Autor: Tomáš Vevera

Nabíjecí kapuce kombinuje dvě základní funkce: chrání před slunečními paprsky a zároveň využívá jejich energii k nabíjení přenosných zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety apod. Odjímatelná kapuce je připevněna k tričku pomocí zipu. Je vyrobena z ohýbatelných solárních panelů a lehké prodyšné textilie. Šňůrka kapuce je zde nahrazena kabelem s micro USB výstupem.

Výrobek lze využít dvěma způsoby. Je možné ji nosit při ostrém slunci jako pokrývku hlavy a zároveň dobíjet telefon. Při tomto využití je kapuce připevněna k tričku pomocí zipu. Po odepnutí může kapuce sloužit jako částečná ochrana chytrého telefonu či tabletu před slunečními paprsky a teplem, které by mohlo zařízení poškodit. Funkce nabíječky v tomto případě samozřejmě zůstává.