Fotbalové mistrovství poprvé ukazuje Rusku, co je obnovitelná architektura

Fotbalové mistrovství světa normálně není tématem, které by mělo pálit člověka, který se zajímá o obnovitelnou energetiku nebo zodpovědnější přístup k životu. O to víc, když se odehrává v Rusku, zemi, která tato témata v podstatě ignoruje. Jenže letos je to jiné – Mistrovství světa ve fotbale 2018 by totiž mohlo ruský přístup k energetice i celému principu obnovitelnosti změnit víc než desítky let prací neziskovek.

Tomáš Vondra

18. 6. 2018

Před několika lety se fotbalová organizace FIFA rozhodla, že by také ona mohla přispívat k tomu, aby na Zemi mohly žít i další generace lidí. Masivní výstavba spojená s organizováním fotbalových šampionátů mívala mnohdy negativní dopad na celé regiony, přitom nabízí jedinečné příležitosti nakopnout země lepším směrem.

Pro šampionát vznikla nová zelená certifikace - RUSO

Ruští organizátoři se rozhodli, že půjdou světu příkladem. Do plánování her zapojili environmentální experty i odborníky na ekologické stavby, setkali se s nimi na workshopu, kde analyzovali inovativní designová řešení, dopravní řešení pro masy fanoušků i standardy pro stadiony. Kromě expertů a organizátorů se do práce tohoto workshopu zapojili i zástupci místních oblastí, kde se zápasy hrají.

Na ruské poměry, kde se doposud rozhoduje o podobných řešeních stále ještě až příliš často za zavřenými dveřmi, je to přístup v pravdě revoluční. Díky němu se od roku 2016 stavby stadionů i další fotbalové infrastruktury začaly ucházet o ekologické certifikace, a to výrazně častěji, než je na ruské poměry obvyklé. Ještě v roce 2016 se podařilo získat velmi přísné certifikáty pro stadiony v Nižném Novgorodu, Lužnikách, Volgogradu, Samaře a Mordovii, ostatní stadiony je získaly později.

Pro pořádání fotbalového šampionátu dokonce vznikla úplně nová certifikace – dostala jméno RUSO. Jedná se o první ruský standard pro stavbu „zelených“ stadionů. Na jeho vzniku se podíleli špičkoví ruští experti v oborech architektury, ekologie, energetiky a dalších souvisejících oborů. Vychází z požadavků FIFA, mezinárodních standardů a funguje s přihlédnutím ke specifikům ruských zákonů i stavebních norem. Experti hodnotí tento standard jako na ruské poměry extrémně přísný a nečekaně progresivní.

Ekonomové se shodují, že pořádání mistrovství světa není investicí, která by se vyplatila, upozornilo ve své nedávné zprávě Světové ekonomické fórum (WEF). Fotbalové mistrovství stejně jako jiné velké sportovní události určitě může posílit národní ekonomiku, protože přiláká turisty, podpoří výstavbu důležitých infrastrukturních projektů a ukáže zemi a města jako příznivá místa pro podnikání. Náklady na dosažení těchto vznešených cílů však podle WEF převažují nad jejich ekonomickými přínosy.

Díky LED žárovkám šetří stadion až 90 procent elektřiny

Pro Rusko se stalo tímto „vznešeným cílem“ modernizování země a snaha představit ji zbytku světa jako moderní, pokrokovou a s „prstem na tepu doby“. Právě tak dobře viditelné a kamerami neustále sledované stavby, jako jsou fotbalové stadiony, jsou na to ideální.

V praxi se tyto změny projeví celou řadou méně či více viditelných úprav. Tak například stadion Spartaku byl vybaven systémem, který velmi efektivně distribuuje energie po nejrůznějších subsystémech stavby. V důsledku to znamená, že se spotřeba elektřiny na stadionu snížila oproti minulosti o neuvěřitelných 70 %! Výrazný vliv má i zavedení LED světel, které nahradily na stadionech archaické žárovky – jen tato optimalizace ušetřila 90 % elektřiny.

Na stavbu i úpravu stadionů byly použité environmentálně přátelské materiály a velký důraz se kladl také na třídění odpadu – něco, co bylo zatím na podobných ruských akcích téměř neslýchané. Při tom všem se podařilo zachovat stavby v ruském duchu, aby nepopíraly tradiční kulturní odkaz anachronicky působícími prvky.

To ale není zdaleka všechno, toto fotbalové mistrovství totiž Rusko mění k ekologicky lepšímu i v mnoha dalších ohledech – o tom ale zase příště.